Вучић за ХРТ: Односи Хрватске и Србије кичма односа у региону

Срна
Вучић за ХРТ: Односи Хрватске и Србије кичма односа у региону

Беогард - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ове године очекује мање тензија између Србије и Хрватске, без обзира на предстојећу годишњицу акције "Олуја".

Он је нагласио да је смањивање напетости између двије земље један од начина рјешавања проблема.

"Надам се да ће, без обзира на годишњицу 'Олује', бити мање тензија него прошле године. Свако смањивање тензија је конкретно решавање проблема", рекао је Вучић у интервјуу емитованом у "Дневник" ХТВ, дан послије пријема који је поводом свог ступања на дужност приредио у Београду, на којем је била и предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић што је Вучић оцјенио као веома важно за односе Загреба и Београда.

"То је од велике важности за наше односе. Тиме се показало поштовање према Србији, а и велико поштовање које Република Србија има према Републици Хрватској", рекао је Вучић, преноси агенција Хина.

Предсједници Грабар-Китаровић била је то прва посјета Београду, а други долазак у Србију пошто се прошле године с Вучићем, тада премијером Србије, састала у Суботици гдје су потписали "Суботичку декларацију о нормализацији односа" двију држава.

Истакавши да су односи Србије и Хрватске "увјек били, и увијек ће бити кичма односа у региону", Вучић је казао да се с хрватском предсједницом договорио да разговарају о одређеним проблемима и да "два-три покушају да реше у следећих шест месеци".

"Што се нас тиче, ми смо спремни да разговарамо о (у рату) несталим особама којих је и даље много на обе стране, да решавамо све проблеме које имамо и око функционирања правосуђа, и у региону, и на било којивоу. Ми смо спремни чак и да отворимо нека друга питања, а то је уређење наших граница, дакле пре свега на Дунаву".

"Важно је да имамо отворен дијалог, да показујемо поштовање и да међусобно разумемо ставове", нагласио је Вучић у интервјуу.

Упитан о проблему "Агрокора", Вучић је казао да то није политичко питање, али сматра да је то велики проблем и да двије земље морају покушати да, колико год могу, смање тешке евентуалне последице које могу настати одласком тог концерна у стечај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана