Вучић за Блумберг: Нећу против Меркел, рекао сам и Русији

Агенције
Вучић за Блумберг: Нећу против Меркел, рекао сам и Русији

Српски предсједник Александар Вучић решен је да уђе у историју као човјек који је помирио етничке и територијалне разлике у региону, пише агенција "Блумберг".

Како наводи агенција, управо тај регион је "синоним за рат".

У интервју објављеном под насловом "Кад Меркел говори, стари руски савезник слуша", Вучић је рекао да неће да наљути њемачку канцеларку Ангелу Меркел колико год то некад било тешко.

"Највећи руски савезник на Балкану", како пише "Блумберг", каже да неће контрирати канцеларки Ангели Меркел, али ипак да може бити понекад тешко.

"Морамо да покажемо праведоност и лојалност", рекао је Вучић у интервјуу. Како је рекао, разговор са Меркеловом "није био лак", али додаје да никада неће рећи ништа против ње.

Како наводи "Блумберг" тежња ка чланству у ЕУ, која је уједначена са интересовањем Русије да задржи утицај, тестира традиционалне односе на Балкану.

У опшином тексту који је настао на основу разговора са предсједником Вучићем, агенција оцијењује да се предсједник Србије налази у средишту "натезања конопца" између Истока и Запада и да је он кључан за будућност региона у околностима у којима из ЕУ и Њемачке стижу упозорења на опасне посљедице уколико не буде сарадње регионалних лидера.

Вучић, како се додаје, мора да се помири са Косовом, "претежно албанском државом која је прогласила независност 2008, деценију након што су НАТО снаге протерале српску војску са те територије". То је услов, заједно са реформом правосуђа и борбом против корупције, да се Србија придружи Европској унији.

Предсједник Србије и његов косовски колега Хашим Тачи, изгледали су да су близу договора овог љета. Међутим, само помињање да би могло доћи до размјене територија, у регион гдје су се догодиле најкрвавије борбе од завршетка Другог свјетског рата, довело је до помака од међународне заједнице и васкрсли су страхови од новог конфликта у регион. Влада Меркелове то је назвала и отварањем "Пандорине кутије".

Ипак, како се наводи, САД под предсједником Доналдом Трампом, показале су се пријемчивијем на могући споразум. Како Вучић тврди, Вашингтон је промјенио своју позицију према Београду, наводи "Блумберг".

"Америчка администрација је отворенија да саслуша и нашу страну", рекао је он. Претходно су званичници говорили Србији да мора да призна независност Косова.

"Сада можемо да разговарамо са Американцима. То је новост. Отворили су врата и то је добро", рекао је Вучић.

И мада су преговори с Косовом у застоју, Вучић очекује да ће се поново састати с Тачијем у Бриселу ове године, пише агенција указујући да приликом боравка у Бриселу у септембру њих двојица нису успјели ни да сједну за исти сто.

"Блумберг" подсјећа да је Србија више пута поновила да неће потпуно признати Косово. Вучић и Тачи такође су суочени с противљењем код куће, наводи Блумберг. Премијер Косова више пута је упозорио да би давање дијела територије могло поново да изазове рат.

Вучић, некадашњи министар информисања за вријеме режима Слободана Милошевића, има политички мандат пошто је постао предсједник послије три године на челу владе и има подршку садашње премијерке али признавање Косова носи ризике међу гласачима, неким члановима кабинета и у Српској православној цркви која има јаке везе с Русијом, пише Блумберг.

"Неки људи ме не воле због моје прошлости, неки ме мрзе из неких ирационалних разлога, неки ме мрзе из рационалних разлога", рекао је Вучић у разговору за Блумнерг.

Ипак "решење проблема између Срба и Албанаца нешто је што ће у потпуности променити овај регион... Наш регион ће бити машина раста за целу ЕУ и није важно да ли ће бити део ЕУ или на њеном улазу", рекао је Вучић.

Он је одбио да изложи било какве детаље о садржају неког потенцијалног договора, мада је признао да ће то бити тежак компромис.

"Учинићу све да дођем ближе решењу јер је то нешто што ће спасити Србију у будућности, спасити многе животе", рекао је Вучић.

Он је рекао да иако грађани постају све скептичнији око тога да ће Србија икад постати чланица ЕУ, то је једини пут напред, и то значи да он слуша Ангелу Меркел.

"Ја сам чак то данас рекао Русији. Ми хоћемо да припадамо тој врсти друштва", рекао је Вучић.

Блумберг наводи и да Србија у културном и вјерском смислу традиционално чини дио руске сфере иако је ЕУ далеко највећи инвеститор у земљи од седам милиона становника.

Русија и Кина које су стале на страну Србије у њеном одбијању да призна Косово сада јавно обећавају да ће подржати сваки договор који Србија прихвати.

Ипак, наводи Блумберг, Русија зазире од подржавања неког споразума који би могао да убрза чланство Србије у ЕУ и даље смањи њен иначе све мањи утицај на Балкану док би Кина могла више то да подржава јер види инвестиције у региону као начин за улазак у Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана