Вучић у Москви: Захављујући Чуркину, нема жига на челу српског народа

Срна
Вучић у Москви: Захављујући Чуркину, нема жига на челу српског народа

Москва - Предсједник Србије Александар Вучић уручио је вечерас у Москви супрузи Виталија Чуркина, Ирини, Орден српске заставе првог степена, којим је некадашњи амбасадор Русије у УН постхумно одликован.

Вучић је, на свечаности уприличеној тим поводом у амбасади Србије у Москви, рекао да је Чуркин, између осталог, заслужан за то што данас српски народ није означен као геноцидан.

Говорећи о британском нацрту резолуције којим је требало да српски народ, уз само још једно племе у Африци, буде проглашен за геноцидан, Вучић је рекао да је захваљујући храбрим акцијама Чуркина у УН, а прије свега храброј одлуци предсједника Владимира Путина, то спријечено и такав жиг не стоји на челу српског народа.

Према Вучихевим ријечима, Чуркин ће остати запамћен и препознатљив у руској, али и свјетској дипломатији, а у Србији по ономе што је говорио и чинио када је ријеч о Косову и Метохији и Босни и Херцеговини (на примјер о догађајима на пијаци Маркале).

"Један је од ретких који се супротставио пропаганди против српског народа, а оно што му српски народ никад неће заборавити јесте све што је учинио у јулу 2015, поручио је Вучић."

Према његовим ријечима, данашњи дан је велики и важан за Србију, јер захваљује великом пријатељу "којем смо за живота остали дужни".

Како је додао, Чуркин се борио за интересе Русије, али и за истину.

"У временима у којима се борио за истину мало је било оних који су то желели да виде. Зато смо ми Срби осетили важност његове борбе за правду, правичност и истину", рекао је предсејдник Србије.

"Још једном велико хвала", рекао је Вучић Чуркиновој супрузи уручујући орден.

Ирина Чуркин, која је са дјецом присуствовала свечаности, захвалила је Вучићу, рекавши да ће орден бити чуван у њиховој породици и предаван наредним генерацијама.

"Виталиј је био народни дипломата, а према српском народу је гајио велико саосјећање" , рекла је она.

Напомињући да долазе празници, који за њену породицу није баш срећно вријеме, она је рекла да, ако би сада требало да одржи здравицу, онда би свакако рекла да подиже чашу за "часне људе који своје обавезе и дужности испуњавају до краја".

"У име Виталија вам се захваљујем", рекла је она.

Амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић такође се обратио окупљенима, рекавши да је Чуркин био симбол српско-руског пријатељства да му због заступања и интереса српског народа дугујемо вјечну захвалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана