Vučić predložio Nikoliću raspisivanje vanrednih izbora

Srna
Vučić predložio Nikoliću raspisivanje vanrednih izbora

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas popodne predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću obrazložen prijedlog za raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

U obrazloženju zahtjeva Vučić je naveo da je za obezbjeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta Srbije u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće Srbiji da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda.

Vlada Srbije je, podsjeća se u obrazloženju, u nepune dvije godine uspjela da spriječi kolaps javnih finansija, da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka EU.

Vučić navodi u obrazloženju da je Srbija danas i politički i ekonomski stabilna zemlja sa jasnom perspektivom napretka i prosperiteta.

"Sve te rezultate Vlada Srbije uspela je da postigne zahvaljujući poverenju građana i njihovom jedinstvu u podršci ostvarenju proklamovanih ciljeva Vlade", stoji u tekstu.

U prijedlogu se dodaje da Vlada Srbije smatra da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspješne Srbije okončana time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike.

Prema Zakonu o predsjedniku, predsjednik Republike je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen prijedlog Vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da Vladu i javnost obavijesti o tome da ne prihvata prijedlog Vlade.

Po raspisivanju izbora, Skupština će biti u tehničkom mandatu, a sjednica parlamenta može se održati jedino u vanrednim, ratnim situacijama ili u slučaju oduzimanja mandata i slično.

Parlament takođe može da radi u smislu predstavljanja parlamenta, odnosno države pri međunarodnim organizacijama.

Usvajanjem deset akata poslanici republičkog parlamenta završili su danas posljednju sjednicu aktuelnog skupštinskog saziva.

U dvogodišnjem mandatu aktuelnog parlamenta usvojeno je više od 600 zakona i drugih akata.

Aktuelni saziv republičkog parlamenta konstituisan je 16. aprila 2014. godine.

Očekuje se da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana