Vučić odbio ponudu zapadnih sila, ne pristaje na nastavak dijaloga?

Srna
Vučić odbio ponudu zapadnih sila, ne pristaje na nastavak dijaloga?

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće prihvatiti ponudu zapadnih sila da pristane na nastavak dijaloga u Briselu čak i ako Priština ne povuče odluku o povećanju carina za robu iz centralne Srbije, a da Srbiji zauzvrat u decembru budu otvorena tri pregovaračka poglavlja, saznaju “Večernje novosti”.

Prema saznanjima lista, Vučić nije ni razmatrao ovaj prijedlog, niti će ga prihvatiti, a u Beogradu takvu ponudu smatraju apsurdnom, jer je uvođenjem takse na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum u koji su ugrađeni neki od temeljnih principa EU.

List navodi da najnovija “šargarepa” ponuđena Beogradu, jer je cilj aktuelne evropske administracije da se do rješenja za pitanje Kosova dođe do isteka njihovog mandata, za šta ostaje sve manje vremena.

“Novosti” podsjećaju da je i sam visoki predstavnik EU Federika Mogerini, koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, rekla da bi voljela da se dijalog završi do maja 2019. godine kada će se održati i izbori za Evropski parlament.

Srbija je odavno spremna da otvori tri nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali iz političkih razloga pojedine članice EU to stopiraju. Na čekanju su poglavlja devet - finansijske usluge, 17 - ekonomske i monetarne odredbe i 18 - statistika.

U međuvremenu su pripremljena i poglavlja dva - slobodno kretanje radnika, četiri - slobodno kretanje kapitala, 14 - transportna politika i 21 transevropske mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana