Vučić odbio “američki paket” za Kosovo

novosti.rs
Vučić odbio “američki paket” za Kosovo

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio je radni dokument u vezi sa rješavanjem kosovskog problema poznatiji kao “američki paket” i ocijenio ga nedostojnim pažnje i neprihvatljivim za Srbiju, tako da sa njim nije ni htio da upoznaje javnost, saznaju “Novosti”.

Postojanje ovog “non pejpera”, a koji je nedavno neformalnim diplomatskim kanalima proslijeđen na Andrićev vijenac, u subotu je potvrdio i zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj, uzalud se nadajući da će Beograd prihvatiti taj papir kojim se od Srbije traži da praktično indirektno prizna nezavisnost lažne države.

Predstavnicima Kosova i Srbije predstavljena su četiri stuba za istorijski sporazum. Rješenje otvorenih bilateralnih pitanja između dvije zemlje je međusobno priznanje i to je papir koji u rukama ima i Beograd.

“Slijedi učlanjenje Kosova u UN, koje kao proces prirodno zavisi od sporazuma između Srbije i Kosova”, kazao je Hodžaj.

Ova očekivanja vlasti u Prištini su iluzorna pošto je dokument o kome govori Hodžaj ostao mrtvo slovo na papiru jer predstavlja, kako nam je rečeno, poniženje napora Beograda da se dođe do kompromisnog rješenja za decenijsku kosovsku agoniju.

Podsećamo, ključne zemlje Zapada su predsjedniku Vučiću uputile radni dokument sa jakim “autorskim pečatom” SAD koji se oslanja na četiri stuba koja i pominje Hodžaj, a to su:

– Zajednica srpskih opština dobija šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

– Zajednica bi tijesno institucionalno bila vezana za potredsjednika kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

– Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije, prije svega u UN.

– Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u Evropsku uniju, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni.

Dakle, od Srbije zapadne sile očekuju da u zamijenu za ZSO, čije formiranje Priština minira više od pet godina, ne blokiramo učlanjenje tzv. Kosova u UN. To je za Srbiju bilo apsolutno neprihvatljivo i logično je da ovu “ponudu” šef države nije ni uzeo u razmatranje.

Očigledno je da Hodžaj perfidno u igru ponovo vraća mrtvi “američki paket” kako bi se u međunarodnim krugovima ostavio dojam da Beograd opet odbija “galantnu” ponudu čime bi se prst krivice za pat-poziciju u dijalogu uperio ponovo u Srbiju.

Nažalost, održavanje političkog vakuuma na KiM samo podgrijava paklene namjere Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija da uz pomoć SAD zauzmu sjever pokrajine, o čemu su “Novosti” pisale.

Tamošnja administracija, uz prećutnu saglasnost zapadnih mentora, novom spiralom nasilja nad Srbima suspenduje Briselski sporazum, a potajno pripremajući plan za zaokruživanje “suvereniteta” lažne države na cijeloj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana