Вучић и Ли отворили Пупинов мост

Танјуг
Вучић и Ли отворили Пупинов мост

Београд - Премијери Србије и Кине Александар Вучић и Ли Кећијанг, као и градоначелник Београда Синиша Мали свечано су данас отворили Пупинов мост који повезује Земун и Борчу на Дунаву, заједно са приступним саобраћајницама дугим 10 километара.

Двојица премијера су отворили мост у присуству многобројних грађана и званичника.

Већ одомаћеног назива "Кинески", мост преко Дунава који је добио име познатом српском научнику Михајлу Пупину, градила је као главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд анд бриџ корпорејшен", а дио је Сјеверне магистралне тангенте која ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и измјестити теретни саобраћај из центра града.

Нови мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метара и висок 22,8 метара. Главни распон моста је дуг 362 метра.

Мост има укупно шест саобраћајних трака и пјешачко-бициклистичке стазе са обе стране моста.

Отварањем Пупиновог моста пут од Земуна до Борче скраћен је за готово 30 километара.

Укупна вриједност моста са приступним саобраћајницама је око 260 милиона долара.

Вучић је након отварања Пупиновог моста поручио да је овај догађај далеко значајнији од свега што су он и његов кинески колега урадили у претходна два дана, јер овај догађај, како је рекао, велича дјела, а не празне ријечи.

Премијер је захвалио предсједнику Србије Томиславу Николићу на сталној подршци и помоћи на остварењу пројекта, као и предсједнику РС Милораду Додику који је, како је навео, увијек био уз Србију приликом изградње значајних инфраструктурних пројеката.

Подсјетивши да је мост не приједлог грађана добио име по великом научнику и проналазачу Михајлу Пупину, Вучић је рекао да је народ Србије на овај начин вратио само дио онога што је од Пупина добио.

Подсјетивши да су уговори о изградњи моста потписани проје више година и да је одлуку донијела бивша влада, Вучић је рекао да је ова влада завршила оно што су они започели.

"Зато сам захвалан и представницима те владе, бившем градоначелнику Драгану Ђиласу, који је и присутан на отварању", рекао је Вучић.

"Нека нам је са срећом и нека мост пркоси времену који је пред њим и дугорочно служи интересима нашег народа. Живела Србија, живело пријтељство Србије и Кине", закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана