Vučić i Han otvorili Žeželjev most

Tanjug
Vučić i Han otvorili Žeželjev most

Novi Sad - Novosađani i svi ostali građani i putnici kroz Srbiju dobili su danas novi Žeželjev most, na mjestu na kojem je stari srušen u bombardovanju Srbije.

Most su otvorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johanesa Hana.

Vučić i Han su se rukovali pored info-table, nakon čega su na početku mosta uklonili plastične barijere i time simbolično otvorili drumsku saobraćajnicu i prošetali do polovine mosta.

Prisustvovali su i potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktori javnih preduzeća, uključujući Zorana Babića, direktora Koridora Srbije.

Veliki broj Novosađana se okupio na mostu koji je ukrašen zastavama Srbije i EU, kao i balonima u bojama srpske zastave.

Građani nose zastavice Srbije.

Prvi vozovi su preko novog Žeželjegov mosta prešli krajem marta ove godine.

Most je dio željezničkog Koridora 10 i biće dio brze pruge Beograd - Budimpešta.

Nakon puštanja u rad novog mosta, umjesto starog koji je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, u narednom periodu se očekuje uklanjanje starog montažno-demontažno drumsko-željezničkog mosta, koji je u funkciji od 2000. godine i železnickom prugom spaja dvije obale Dunava kod Novog Sada, sremsku i bačku.

Izgradnja mosta je koštala 54 miliona evra, od čega je EU finansirala projekat sa 25 miliona evra, 25 miliona su dali pokrajina i grad i država je izdvojila četiri milona.

U okviru projekta su uređeni i kolovozi, trotoari i biciklističke staze.

Ponovo je uspostavljane dobra veza prema industrijskoj zoni, slobodnoj carinskoj zoni, izlasku na autoput i luci Novi Sad.

Taj pravac za drumski saobraćaj je bio u prekidu od 2010. godine.

Novi Žeželjev most je čelično - lučni za željeznički i drumski saobraćaj.

Dugačak je 474 metara, a 31,45 metara širok. Razmak između luka i zatege je oko 42 metra.

Sadrži dva železnička koloseka, koji omogićavaju brzinu od 160 km na sat za putničke i 120 kilometara na sat za teretne vozove.

Dvije drumske trake su rađene tako da obe imaju širinu od 3,5 metra i odgovaraju standardima brzine vozila od 80 do 100 km na sat.

Takođe, tu su i dvije pješačke staze širine 2,5 metra.

Most je čelične konstrukcije i nalazi se na pet stubova, od kojih je jedan preuzet sa starog mosta.

U klasi je željezničih lučnih mostova sa zategom i ukrštenim vješaljkama i svjetski je rekorder u rasponu sa 219 metara raspona.

Most je rađen prema evropskim standardima i tehničkim uslovima njemačkih željeznica.

Projektovan vijek trajanja je 100 godina, s tim što takvi mostovi traju mnogo duže.

Stari most srušen u NATO bombardovanju je izgrađen 1961. godine po projektu arhitekte Branka Žeželja, po kome je i dobio ime, iako je njegov zvanični naziv bio Most bratstva i jedinstva.

U NATO bombardovanju 1999. godine stari most je gađan 12 puta i 23. aprila je konačno srušen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana