Vučić i Han o kosovskom pitanju

Tanjug
Vučić i Han o kosovskom pitanju

Beograd - Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je da je jasno da nismo u lakoj situaciji kad je riječ o Kosovu i Metohiji.

On je istakao da ne žele svi kompromis, imajući u vidu stavove, koji se iznose, uključujući i neke današnje.

Vučić je na pres konferenciji sa komesarom Johanesom Hanom istakao da ćemo mi, uprkos tome, učiniti sve da do kompromisa dođe.

"Ali, nećemo dozvoliti nikome da ponizi ili da sruši Srbiju, bez obzira koliko se nekom činilo da je to moguće", istakao je Vučić.

Predsjednik je rekao da se mora pregovarati, da je bolje i deset godina pregovora, nego jedan sat sukoba ili ratova.

Srbija će, istakao je, u regionu uvijek biti faktor stabilnosti i mira.

"Možda je za nekog fraza, ali za mene nije, već od najvećeg značaja, da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo ako treba i tri puta dnevno, da bismo sačuvali svaki život", rekao je Vučić.

Upitavši se da li je optimista po pitanju komprmosa ili ne, odgovorio je da nikog ne želi da kritikuje pred zvaničnicima EU, ali da je jasno da ne žele svi kompromis.

"Naš posao je da težimo dogovoru", a Srbiju, kako kaže, "niko neće moći da ponižava ili sruši, ma koliko se to nekome činilo kao moguće".

Komesar Han je rekao da je svima poznato da je Kosovo "otvoreno pitanje", ali da nije i "sve i svja" da bi Srbija napredovala na evropskom putu.

"Ima još mnogo drugih pitanja", rekao je Han.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana