Vučić član hrvatskog zakona o braniteljima ocijenio vrlo teškim za Srbe

Vučić član hrvatskog zakona o braniteljima ocijenio vrlo teškim za Srbe 21.09.2017 14:32 | Agencije

Beograd - Srpski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je "veoma teškim" za Srbe pojedine formulacije u Zakonu o braniteljima koji je dobio podršku u Hrvatskom saboru i poručio kako u Beogradu uvijek postoji dobra volja za rješavanje problema u interesu dobrosusjedstva.

"U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske, misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone...to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško", rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) u Njujorku odgovarajući na pitanje o tome je li u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem "bilo riječi o zakonu o braniteljima koji je prošao kroz Sabor".

Vučić je rekao da se s Plenkovićem sastao dan prije nego je dobio diplomatske telegrame "o tome kako je to (prijedlog zakona o braniteljima) prošlo u Zagrebu".

"Naravno da ću razgovarati s njima, ali nadam se da ne žele da na isti način uzvraćamo zakonima. To ne bi bilo dobro", rekao je Vučić i najavio da će o toj temi razgovarati i s zvaničnicima EU.

"Moliću i predstavnike EU da razgovaraju s njima, ako uopšte budu željeli bilo koga čuti. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rješavamo na najbolji mogući način, dobrosusjedskim odnosima", rekao je Vučić za RTS.

Vučić će danas, prvi put kao predsjednik države, govoriti pred Generalnom skupštinom UN i to kao prvi u nizu šefova država ili vlada koji će se obratiti.

"Hoću da napravimo drugačiji pristup od mnogih koji su samo o sebi govorili lijepo, a o susjedima najoštrije. Govorićemo dobro o svima, ali i istaknuti prednosti Srbije, koliko smo postali dio svijeta i kako je svijet u Srbiji", rekao je Vučić za RTS.

Srpski predsjednik juče je, poslije sastanaka s predsjednicima SAD Donaldom Trampom i i Francuske Emanuelom Makronom, rekao da im je uputio pozive da posjete Srbiju i potvrdio njihov pristanak, a dolazak francuskog predsejdnika u Beograd najavio za prvo tromjesečje 2018. godine.

Vučić u Njujokru predvodi državnu delegaciju Srbije na zasjedanju Generalne skupštine UN, a u nizu bilateralnih susreta s svjetskim zvaničnicima juče se sastao i s turskim šefom države Taipom Erdoanom, s kojim je dogovoren posjet Srbiji 10. oktobra.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica