Вучић: За пет година се завршили најтежи ратови, а ЗСО не

B92
Вучић: За пет година се завршили најтежи ратови, а ЗСО не

Брисел - Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Бриселу да током разговора са Федериком Могерини и Хашимом Тачијем ЗСО није поменута.

Како каже, прошло је 1.800 дана, а суштина Бриселског споразума није примијењена.

"Анализирали смо све остало, првих шест тачака нису ни дирнуте. Не може то да буде само кривица Албанаца", истакао је Вучић.

Како је рекао, Албанци ће вјероватно опет да кажу “то ћемо следеће недеље”.

“Људи морају да знају да то неће ићи тако. Имамо укупно 23 принципа, Уставни суд Косова за 22 принципа каже су супротни косовском уставу”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије додаје да је увреда за све Србе и Србију то што косовски премијер Рамуш Харадинај наводи да није имао времена да проучи споразум о ЗСО.

“Страница и по текста, то је мање од странице и по, за пет година они нису могли да прочитају. То је увреда за здрав разум, за Србе, за Србију. Кадри Весељи говори о Прешеву, Медвеђи, а нико не помиње да је говорио да ће се за 20 година ујединити са Албанијом, да прети ратом…”, додао је он.

Предсједник додаје да је представници ЕУ Федерики Могерини рекао да је Србија на европском путу и да ће се борити да на том путу напредује.

“Али немојте да мислите да је могуће да Србија уруши своје националне интересе јер бисте онда ви у Европи и неки са других континената могли да будете задовољни. Не можете да очекујете да ће Србија сама да укине своју државност”, навео је он.

Вучић је рекао и да је “ишао тачку по тачку“ и показивао шта је Србија урадила, а навео је и да из ЕУ није било лоших речи према Србији.

На питање шта су из Брисела рекли косовској страни, Вучић је рекао “јасно и недвосмислено су им рекли да морају да испуне ЗСО“.

“А знате шта ће они онда да кажу? Има још неких споразума које треба испунити, ево енергетика. Ми да се одрекнемо Газивода, а они да још две године испуњавају ЗСО. Тај филм неће да гледају. Толико смо дубоко ушли у ово, не мора наш народ све да зна. Ми се овим бавимо 20 сати дневно. Те врсте трикова којима се служе неће моћи да прођу“, навео је Вучић.

Вучић је ту истакао случај Милорада Зајића који је, како каже, у затвору само зато што није хтио да прода своју кућу на Косову.

“Човек је био директор банке, никада није узео пушку у руку. Када поставите то питање – тишина. Ухапсили сте га јер не да своју дедовину. А када ми ухапсимо окореле злочинце на главу нам се попнете са притисцима широм света. Неће човек да прода кућу, да ли из ината, неће“, навео је Вучић.

Према његовим ријечима, сваки одговор Косова на питање шта ћете да предузмете јесте “не морамо ништа, имамо великог савезника преко океана и то је њихов де факто одговор“.

“Мали нам је маневарски простор и људи у нашој земљи то треба да знају. На сваком састанку нам помињу Међународни суд правде, а ми на то увек одговоримо Резолуцијом 1244 и Споразумом из Куманова. Надам се да ћемо ићи европским путем, али ће неко морати од Албанаца да тражи компромис, а не да све силом раде. Неће бити лако, као да идете по ивици жилета све време“, каже Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана