Вучић: За Србију стратешки важно да ојача повезаност са Српском и БиХ

Танјуг
Вучић: За Србију стратешки важно да ојача повезаност са Српском и БиХ

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је за Србију стратешки важно да ојача Подриње, те да увеже Зворник са Малим Зворником, Козлук са Лозницом, односно Србију са Републиком Српском и БиХ.

Вучић је у Лозници рекао новинарима да је о томе разговарао и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком прије два дана у Београду, да и Српска са своје стране уради све што је могуће.


"Највећи део терета ће да падне наравно на Србију, али морамо то да урадимо, морамо да увежемо Зворник са Малим Зворником, морамо да увежемо и овај део према Козлуку са Лозницом", рекао је Вучић након састанка са градоначелницима Лознице и Ваљева, као и предсједницима општина Осечина, Мали Зворник, Љубовија, Крупањ и Бајина Башта.

Говорећи о Фрушкогорском коридору, који је дио путног правца Нови Сад–Рума–Шабац–Лозница–граница са БиХ и који ће спајати Србију са Хрватском, БиХ и ширим окружењем, Вучић је нагласио да је то обавеза државе Србије.

"Ако радите Фрушкогорски коридор, без везе је да га радите ако нећете да имате наставак доброг пута и до границе са Републиком Српском и БиХ", навео је он.

Вучић је подсјетио да је у Сарајеву разговарао о мосту на Дрнини између Љубовије и Братунца и наставка тог пута кроз БиХ, како не би испало да је џаба прављен мост, преко којег само празан камион може да пређе.

"Нама је то потребно за малогранични промет и добили смо обећање и председавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, а и из Републике Српске да ће тај проблем бити решен", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је Србија све своје завршила, те да је највећи дио тога платила и изградила, а сада је проблем да ли земљиште припада или ће ући у власништво Републике Српске или БиХ.

"Нама је потпуно свеједно, уопште се не мешамо у то, само хоћемо да имамо прелаз, да камиони могу да прелазе, да трговина може да функционише и да наши људи не морају да чекају и да подигнемо трговину са комплетном БиХ", истакао је Вучић.

Говорећи о Подрињу, најзападнијој области Србије, Вучић је истакао да су проблеми у овом крају то што недостају велики инвеститори и у Лозници и у Ваљеву.

"Говорим о два велика града, а верујем да неке мање инвеститоре можемо да обезбедимо за Мали Зворник, да омогућимо бољу трговину, прелаз преко мостова и бољу трговину за Љубовију и Бајину Башту, као и Осечину", рекао је он.

Вучић је додао да је посебна брига висок ниво незапослености у овом крају, што није случај у свим крајевима Србије, те да ће зато држава огроман новац уложити да привучемо инвеститоре да тамо дођу.

Вучић: Никада нећемо занемарити српски језик и писмо

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на Вуковом сабору у Тршићу да Србија никада неће занемарити српски језик и писмо, те да ће право на њихову употребу обухватити и декларација о опстанку српског народа, која би ускоро требало да се нађе пред посланицима Србије и Републике Српске.
Вучић је на завршној свечаности Вуковог сабора истакао да је циљ декларације да правовремено заштити српски језик и писмо, као и да се заштити и сачува српски народ.

"Злурадима још једном поручујем да декларација нема никакве везе ни са каквим хегемонизмом и шовинизмом", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је Вук Стефановић Караџић просвијетлио не само Србију, већ све крајеве гдје живе Срби, који су сви прихватили и српски језик и његово писмо.

"Све што смо ми после урадили је ситница, наставиће овај народ да ради вредно и бићемо још бољи. Хвала ти за све што смо пронашли и још више за то што си нас научио да не престанемо да тражимо", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Вуков немјерљив допринос очувању српског националног идентитета оствариван је кроз његов сакупљачки рад.

Вучић је истакао да му је велика част што се обраћа на Сабору једног од твораца и највећег имена културе и образовања - Вуку Караџићу у његовом родном Тршићу, одакле је кренуо на пут на којем је успио да задужи српски народ.

"Држао је до Србије, чувао српство, бранио и стварао српски језик и српско ћириличко писмо, као што нико други није чинио. Чак и у време прогона, Вук никада није доводио у питање свој патриотизам и љубав према Србији", рекао је Вучић.

Он је оцијенио да се Вуково цјелокупно дјело може ставити раме уз раме са оним што је касније урадио Никола Тесла, те да су њих двојица уз Светог Саву, Доситеја Обрадовића, Петра Петровића Његоша и Иву Андрића дали највећи допринос српској култури, образовању и науци.

Завршној церемонији у Тршћу код Лознице присуствовали су министри у Влади Србије, представници Војске Србије, представници Српске православне цркве, дипломатски кор и многи грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана