Вучић: Верујем у добре намере Колинде Грабар Китаровић

Танјуг
Вучић: Верујем у добре намере Колинде Грабар Китаровић

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да вјерује у добру намјеру Колинде Грабар Китаровић и да у Загреб, као што Србија и иначе ради, носи поруку мира и неопходности стабилности у региону, јер се само на тај начин може обезбједити даљи развој.

Вучић је, одговарајући на питања новинара о атрмосфери која је створена у Загребу пред његову посјету упред сутрашњу посјету Хрватској, укључујући позиве да ролетне буду спуштрене, те протесте који се најављују, рекао да када се спуштају ролетне не може добро да се види, као што када се лупа у шерпе - не можете добро да чујете.


"Идем да видим све што треба да видим и да чујем шта треба" рекао је Вучић и истакао да вјерује у добре намјере хрватске предсједнице.

Додао је да очекује да ће тамо бити и разних ствари, трикова, да му говоре увриједљиве ријечи и шаљу такве поруке. . .

"Не сумњам, да ће тога бити" рекао је Вуцицћ, али и навео да је у српско-хрватским односима ријеч о дугачком процесу, гдје ће сви морати да разумију да не можемо једни без других.

Али, нећу дозволити никоме да унижава Србију.

"Тај филм нећете да гледате", додао је предсједник Србије и подсјетио на догађања у Сребреници, наводећи да ни тада када му је био живот угрожен није сагињао главу.

"Рекао сам себи ''немаш право да сагињеш главу, представљаш Србију и на то немаш право''", додао је.

Како је додао, ако неко мисли да га вређа, нека то и чини, образ не може да му укаља на тај начин, јер образ само сам себи човјек може да укаља.

Упитан да ли постоји могућност да тема разговора буде и ратна одштета јер на њој и даље инсистира хрватски премијер Андреј Пленковић, Вучић је истакао да за нашу страну нема табу тема, те да ће Пленковић у том погледу добити одговоран и озбиљан одговор.

"Само кажем да ће он добити озбиљан и одговоран одговор српске стране и немамо проблем са отварањем било које теме", рекао је предсједник Србије.

На питање да ли мисли да је икакав договор могућ у атмосфери која влада у Загребу, Вучић је захвалио новинарки што је рекла да је ријеч о атмосфери у Загребу, јер у Београду, такве атмосфере није било када је предсједница Хрватске долазила на његову инаугурацију.

Како је рекао, тада није било проблема са заставицама и то никоме није било важно, додајући да је Грабар Китаровић била "велика звезда" инаугурационог пријема и да нама то није сметало, већ смо били задовољни што се наше комшије добро осјећају и доносе поруку пријатељства и мира.

На оно што се објављује по локалним телевизијама у Хрватској претхотних дана, каже да на то може само да слегне раменима и "гура даље".

"Оно што сам рекао то и мислим - да Срби и Хрвати у будућности немају препрека за боље односе, а дневно политичка ситуација која је некоме можда потребна, мени није, ни из једног разлога", рекао је Вучић.

Он је подвукао да, "на жалост оних који говоре да је Вучић популиста", он ниједан резултат није остварио на популистичким мјерама, већ напротив, најтежим могућим.

Без демагогије и популизма, каже, тражио је и радио на томе да се спроведу економске реформе и уради нешто за земљу и успијевао у томе, те да ни данас није вријеме да ружним изјавама стиче политичке поене у Србији.

"Ови људи неће ћути ниједну ружну реч, јер мир и стабилност морају да буду наша порука", назначио је предсједник Србије.

Како је поручио, Србија неће бити слабија да би неки други били задовољнији, нити лошије мјесто за живот, да би неки други били срећнији и себе сматрали успјешнијим.

Србија ће бити економски јача, политички моћнија, и градиће пријатељства.

"И због тога не мислим да се некоме извињавам и правдам", закључио је Вучић.

Мир и стабилност кључни,због снажније СР нећу да се правдам

 

Идем у Хрватску са жељом да учинимо нешто заједно за будућност, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић и истакао да ће у Загребу разговарати о билатералним односима, а то значи о питању границе, несталих, односу према Србима у Хрватској и Хрватима у Србији, те унапређењу економских односа.

"Мир и стабилност је моја кључна порука, али Србија неће бити слабија да би неко други био задовољан", поручио је предсједник Србије уочи званичне посете Загребу, која је усијала атмосферу у Хрватској до неуобичајених размјера.

"Не секирам се због кампање која се води у Хрватскопј против мене, мој посао подразумева да не реагујем лично, већ да ради у интересу Србије и њених грађана", нагласио је.

"Не дозвољам и не могу да дозволим, а и моја обавеза је да не могу да дозволим да Србија буде понижавана. Не додворавам се ни српском народу, нећу ни хрватском руководству. Морамо да размишљамо о будућности, шта можемо да радимо за будућност наших грађана", истакао је Вучић.

Рекао је да је очигледно да имамо различите ставове о прошлости.

"Сматрамо сам да се то тиче само сукоба 90-тих, а нисам знао да су тако велика различита виђенај у односу на Други свјетски рат", нагласио је он.

У Хрватској ће, како каже, бити говора о тешким питањима међу њима и о несталима, али о свим несталима, и Србима и Хрватима.

А сто се тиче извињења, како је рекао, није неко ко воли да неког приморава на било шта, али, додао је, много више од извињења, која, примјећује, "не знам шта су нам донела", он је за то да се види ста све може да се уради за Србе у Хрватској и Хрвате у Србији.

Истакао је да се не додворава ни грађанима Србије, па свакако неће ни хрватском руководству, које, пре свега премијер Пленковић, најављује да жели и разговор о ратној одштети.

Најважније је, каже, рјешити проблеме који оптерећују односе, прије свега да се уради нешто добро за припаднике два народа у Србији и у Хрватској.

"Мој посао је снажна Србија, а снажна Србија има добре односе са суседима и напредсак економије. Србија ће бити све снажнија. Никоме због тога не желим да се правдам", рекао је Вучић.

Најавио је да ће разговарати са представницима СПЦ и Срба у Хрватској, али и, по први пут с кардиналом Бозанићем.

"Идем сутра у Хрватску, где ћу први дан да разговарам са званичнима, са председницом, премијером и представницима Сабора. Разговараћу и са представницима Митрополије СПЦ, а имаћу прилику да разговарам и са кардиналом Божанићем, са највишим представником католичке цркве у Хрватској", објаснио је он новинарима у Батајници.

Вучић је рекао да је разговор са кардиналом веома важан за даље унапређење повјерења католика и православаца, као и за бољи однос који треба да постоји између две цркве.

"На дневом реду биће и унапређење економски односа. Мислим да ту имамо великих резерви и да много тога можемо заједнички да урадимо на унапређењу инфраструктурних пројеката. Биће речи и о европеизацији целог региона и како да заједнички радимо да регион буде стабилан и миран", рекао је он.

Вучић је даље нагласио да га се не тиче то што ће неко да га назове четником, односно бахатим четником што је рекао да прича о ратној одштету јестре прича о мачу са две оштрице.

"Ако сам жбог тога четник. . . Ни са очеве, ни са мајчине страхе, случајно се догодило, да нико није био у четницима. Ако причају о псоледњем рату, мој отац је из Чипуљића код Бугојна, а Хрвати су нам спаилили све куће, ми ниједну. Нама су све куће спаљене. Можда о увредама и нападу које неко оргаизује се понајбоље види његова слабост, а не она неког кога вређате", поручио је он.

Вучић је подсјетио, како је рекао, неке овдје у Србији, да се 1990, 1991, 1992. није бавио политиком, већ тек од септембра 93, те да када изговарају некакве глупости и говоре неистину то треба да знају.

"Посао је наш да водимо Србију, која је снажнија, а снажнија је када има добре односе са комшијама, када напредује њега економија, смањује јавни дуг. Србија ће бити све снажнија, никоме због тога не желим да се правдам", нагалсио је он.

Упитан да ли очекује да ће Срби из Вргинмоста бити отворени у обраћању њему Вучић је одговорио да не очекује, али да очекује да препозна шта су поруке и проблеми.

"Нико неће сасвим слободно да говори, али добро је да се чујемо", нагласио је он.

На питање да ли је Декларација коју су он и предсједница Хрватске потписали мртво слобво на папиру Вучић је одговорио да није тако, јер ће неки Срби у Хрватској добити струју, а ми смо асфалтирали путеве у Таванкуту.

"Сигурно је да ћемо и о томе разговарати и видимо како даље да унапређујемо живот Срба и Хрвата. Било шта да постигнемо биће добар резултат", закључио је он.

Предсједник је рекао да је већ много раније одлучио да иде у појсету Загребу и да не мисли да постоје безбједносне претње.

"Не плашим се", рекао је Вуцић одговарајући на питања новинара у вези са најављеним протестима.

"Не плашим се, водиће рачуна о мени тамо, не секирам се, то ме уопште не занима - мој посао је да бринем о народу, а не народ да брине о мени", нагласио је Вучић.

Вучић о убиству Ивановића: Имамо већ неку слику

 

 Било ко да је убица, Србин, Албанац, странац, надам се и изражавам наду да ће убице бити откривене и процесуиране, а Београд ће сарађивати по том питању с Пристином на сваки начин, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара прије почетка предизборног митинга Српске напредне стране у Батајници, Вучић је рекао да Србија жели да истрага иде брже, те да што прије дођемо до резултата.

"Ми већ имамо неку слику, али не бих да говорим ништа званично, сачекаћемо и надам се да ће убице бити похватане и ми ћемо сарађивати с Пристином на сваки начин", рекао је Вуцић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана