Vučić: Vašington traži objašnjenje za paljenje ambasade i za Braću Bitići

Srna
Vučić: Vašington traži objašnjenje za paljenje ambasade i za Braću Bitići

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa višim zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Elizabet Milard koja je ponovo tražila od Vučića objašnjenja za paljenje Ambasade SAD u Beogradu i ubistvo braće Bitići.

Milardova je ocijenila da je uloga Srbije u regionu pozitivna i konstruktivna i da je za Vašington značajno da se očuva i unaprijedi njena stabilnost, čime se stvaraju povoljni uslovi za dolazak stranih investitora.


Ona je navela da SAD u potpunosti podržavaju evropski put Srbije i istakla da su spremni da joj na tom planu pomognu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Na sastanku je konstatovano da razvoj bilateralnih odnosa ima pozitivan trend.

Vučić je ponovio da spoljnopolitički prioriteti Srbije ostaju evropske integracije, regionalna stabilnost i dijalog sa Prištinom s ciljem iznalaženja dugoročnog rješenja koje ne bi bilo na štetu Srbije i kojim bi obje strane bile podjednako zadovoljne ili nezadovoljne.

On je govorio i o rezultatima ekonomskih reformi, kao i o nastojanjima Srbije da privuče još veći broj američkih investitora, navodi se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu odgodio je za 28. septembar ponovljeno suđenje optuženima za paljenje američke Ambasade 2008. godine, nakon mitinga "Kosovo je Srbija" u Beogradu.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon mitinga ispred Skupštine Srbije oko 18.30 časova organizovano došli do Ambasade SAD, gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Zoran Vujović iz Novog Sada.

U slučaju Bitići, riječ je o trojici braće Bitići koji su se borili protiv srpskih vlasti na Kosmetu 1999. godine, a osuđeni su za nelegalan ulazak na teritoriju tadašnje Jugoslavije. Ubijeni su nekoliko dana prije isteka kazne i sahranjeni u masovnoj grobnici na istoku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana