Вучић: Вашингтон тражи објашњење за паљење амбасаде и за Браћу Битићи

Срна
Вучић: Вашингтон тражи објашњење за паљење амбасаде и за Браћу Битићи

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са вишим замјеником помоћника америчког државног секретара Елизабет Милард која је поново тражила од Вучића објашњења за паљење Амбасаде САД у Београду и убиство браће Битићи.

Милардова је оцијенила да је улога Србије у региону позитивна и конструктивна и да је за Вашингтон значајно да се очува и унаприједи њена стабилност, чиме се стварају повољни услови за долазак страних инвеститора.


Она је навела да САД у потпуности подржавају европски пут Србије и истакла да су спремни да јој на том плану помогну, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

На састанку је констатовано да развој билатералних односа има позитиван тренд.

Вучић је поновио да спољнополитички приоритети Србије остају европске интеграције, регионална стабилност и дијалог са Приштином с циљем изналажења дугорочног рјешења које не би било на штету Србије и којим би обје стране биле подједнако задовољне или незадовољне.

Он је говорио и о резултатима економских реформи, као и о настојањима Србије да привуче још већи број америчких инвеститора, наводи се у саопштењу.

Виши суд у Београду одгодио је за 28. септембар поновљено суђење оптуженима за паљење америчке Амбасаде 2008. године, након митинга "Косово је Србија" у Београду.

У оптужници се наводи да су оптужени, након митинга испред Скупштине Србије око 18.30 часова организовано дошли до Амбасаде САД, гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Зоран Вујовић из Новог Сада.

У случају Битићи, ријеч је о тројици браће Битићи који су се борили против српских власти на Космету 1999. године, а осуђени су за нелегалан улазак на територију тадашње Југославије. Убијени су неколико дана прије истека казне и сахрањени у масовној гробници на истоку Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана