Вучић: Учврстили смо пријатељство и сарадњу с Русијом

Танјуг
Вучић: Учврстили смо пријатељство и сарадњу с Русијом

Москва - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас у Москви да је важно да је Србија учтврстила своје пријатељство и сарадњу са Русијом и да је са предсејдником Руске Федерације Владимиром Путином разговарано и договарано око кључних питања за Србију.

Вучић је, послије учешћа на војној паради поводом Дана побједе над фашизмом, којој је присуствовао на позив предсједника Путина у Москви, рекао да је Србија имала част да данас на највишем нивоу и од стране домаћина на најлепши начин буде представљена на овај велики дан.

Рекао је да је са предсједником Путином имао прилике да разговара на бројне теме од Косова и Метохије до економске сарадње двије земље, и да почасти које Србија доживаљава, почетком недјеље у Истанбулу и Анкари, те сада и у Москви, могу да чине наше грађане поносним.

Он је у изјави српским новинарима, подсјетио да је српски народ дао немерљив допринос у борби против највеће пошасти 20 вијека.

“Морамо да говоримо о томе не само због предака, већ пре свега наших потомака који морају да науче да постоје вредности које су изнад свих других, а то су слобода и љубав према отадзбини. Мислим да и данас и по односу који руски домаћини имају према својим ветеранима који су ослобађали целу Европу можете да видите како се граде будуће генерације и њихов однос према таквом злу какав је фашизам, али и односу у према сопственој отаџбини”, подвукао је Вучић.

Рекао је да је искористио прилику да разговара и са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, и да билатерално две земље учврсте даље своје односе.

Пренио је да су домаћини на пријему довели за његов сто двојицу ветерана који су своје војевање у Другом свјетском рату завршили на границама Србије и Југославије.

“Веома су били срећни. Питали су, када су ушли у салу, где је председник Србије. Онда је Путин рекао 'да ли је могуће да сте почели у Стаљинграду и онда завршили ту негде на границама Србије и Југославије''“, рекао је Вучић.

Додао је да је био срећан што је “нашу малу земљу” могао да представља и да будемо овако уважени на величанствен начин у Москви и Русији.

“Некада човек не може да пронађе довољно добрих речи када чујете своју химну на полагању венаца, да стојите поред председника Путина и премијера Нетањахуа, то је осећај који мали број људи у свету може да опише”, објаснио је он.

Упитан шта му је говорио предсједник Путин током војне параде када му се у више наврата нагињао, Вучић је рекао да руски предсједник одлично познаје оружје, оруђе и опрему руске војске.

“Он лично познаје комплетан арсенал наоружања најмодернијег руске армије. За њега је најрадоснији тренутак био пролазак тенка Т 34 са бјелоруског фронта. То је подсјећање на Други свјетски рат и легендарни руски тенк који излазио на крај са најмоћнијим немачким „Леопардима”.

Али се мени у више наврата нагињао да каже ''ово оруђе нам се показало веома добро у Сирији, ово би требало и ви да размотрите. Ово је показало највећу ефикасност''. Посебно ми се обратио када су у питању била два система - један је Панцир С, а други Ураган Смерч”, казао је он.

Вучић је додао да када је ријеч о систему Ураган Шмерц немамо могућности и не можемо то себи да приуштимо у овом тренутку.

Путин му је, како је казао, рекао да су ти системи показали изузетну снагу, ефикасност у правој борби, не вјежбовним активностим, већ у дејствима у Сирији.

На пријему, како је пренио, посебно се руски предсједник интересовао које су пјесме из Русије популарне у Србији, те како ријечи неке песме зна, а неке друге, за које они сматрају да је популарнија - не зна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана