Вучић: Убиство Ивановића је чин терористичког акта

Срна
Вучић: Убиство Ивановића је чин терористичког акта

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је убиство Оливера Ивановића у Косовској Митровици терористички акти и нагласио да је Србија затражила од Еулекса и Унмика да њени државни органи учествују у спровођењу истраге.

Након сједнице Савјета за националну безбједност Србије, Вучић је на конференцији за новинаре у Београду поручио да убиство неће проћи некажњено и да ће починиоци бити ухапшени, а ако то не уради Приштина и међународна заједница, урадиће Србија.

"Ако то не ураде, ми ћемо водити своју засебну истрагу. Нити ће ко Србији да баца 'пацке' и дели лекције о томе како тобоже Србија иза тога стоји, тај филм вам нико неће дозволити да развијете, зато што лажи и неистине и најперфиднија пропаганда само наноси штету земљи", истакао је Вучић.

Он је рекао да је за државу Срибју ово теористички акт и у складу са тим тако ће се и односити према том акту.

"То значи да ће надлежност коју ће успоставити наши органи припадати Тужилаштву за организовани криминал и очекујем да још данас покрену истражни поступак", нагласио је Вучић.

Он је рекао да је већ упућено писмо органима Еулекса и Унимка са захтјевом Србије да државни органи Србије учествују у спровођењу истраге на територији Космета, јер би то значило откривање истине о убиству Ивановића.

"Све неопходне мере Србија ће предузети и пронаћи убицу или убице", рекао је Вучић, наводећи да не може да говори о сазањима којима располаже, али да има много интересантних детаља који указују на могуће починиоце.

Вучић је рекао да очекује да органи међународне заједнице посао ураде порофесионално и да је то захтијевао од високог предстанивка ЕУ Федерике Могерини и свих представника међународне заједнице.

"Убијен је човек који је родитељ, супруг и који није позивао на сукобе између Срба и Албанаца", навео је Вучић.

Он је додао да је увјерен да је ово напад, ко год га извео Србин, Албанац или странац, прије свега на породицу Ивановић, затим на српски народ на Космету, на сјевер Косова и на Србију у цјелини.

"Ако погледате, коме би убистов Ивановића одговарало, свима ће, чини ми се, бити јасно, али о спекулацијама нећу да говорим. Очекујем да убице буду пронађене. Оставиле су одређене трагове и то је разлог зашто Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца", истакао је Вучић.

Вучић је у име Србије, лично име и у име Владе изразио саучешће породици Ивановића.

Он је навео да је Србија добро разумјела пријетње приштинског званичника Кадрија Весељија да ће албанском војском ући у Ниш, те поручио му да до Ниша неће стићи.

Вучић је упозорио да се ово убиство не смије да искористити за увођење косовских безбједносних снага на сјевер Космета и отимање онога што припада српском народу.

"Добро читамо и знамо шта чине и шта раде неки", рекао је Вучић, који је за оптужбе да иза убиства стоје српски органи рекао да Србију оптужују да би албанска чизма дошла коначно на сјевер.

"Упозоравам оне у Приштини и у неким центирма моћи да не помисле да је ово разлог да ставе чизму на север Ксоова, то им неће бити дозвољено", рекао је Вучић.

Он је за оне који говоре да власт Србије убија политичке противнике, рекао да су "биједници и јадници, који раде против своје државе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана