Вучић: Три поруке за Србе на Косову

Танјуг
Вучић: Три поруке за Србе на Косову

Предсједник Александар Вучић изјавио је у Бањској на Косову да ће Београд и Приштина размијењивати информације о убиству Оливера Ивановића.

"Ми ћемо размењивати информације. Али ћемо да сачекамо не приче за новине, већ коначне резултате истраге, ако се то не деси онда ће нам многе стватри бити јасније", рекао је Вучић у манастиру Бањска.

Вучић је рекао да има три поруке за Србе, прва је да морају да опстану и остану на Косову, друга да је дошао да разговарају о томе ко може да им гарантује безбједност и трећа да власт Србије мора да се обрачуна са криминалом и корупцији у сопственим редовима.

"Срби морају да остану и опстану на својим огњиштима, а држава Србије је помагала и помагаће више у будућности. Дошао сам да разговарам о безбедности Срба, о томе који органи су ту да им ту безбедност гарантују", рекао је Вучић.

"Не сме да нас буде мање на територији где смо одувек живели, а за то ћемо се као држава борити на све начине", додао је Вучић

Он је рекао да је дошао и да поручи Албанцима да неријетко имају различите интересе са Србима, али и да ће Србија дати све од себе да сачува мир.

"Да вишедеценијске и вишевековне размирице решимо, да обезбедимо трајност тог мира и сигурност за сваку српску и сваку албанску породицу", рекао је Вучић.

Предсједник Србије је најавио да ће држава уложити још 250 милиона динара у обнову манастира Бањска као и да предстоји завршетак изградње насеља "Сунчева долина" у Звечану за око 300 породица расељених Срба са Косова и Метохије.

Председник Александар Вучић налази се у посјети Косову и Метохији где ће разговарати са политичким представницима Срба и грађанима јужно од ријеке Ибар.

Косовски министар правде Абелард Тахири изјавио је да је Приштина спремна да сарађује са Београдом на расвјетљавању случаја убиства српског политичара Оливера Ивановића у уторак у Сјеверној Митровици.

Он је казао да ће бити размјењена свака врста информација, те додао да је Приштина такође од Београда тражила све информације које имају и да се очекује да оне буду прослијеђене косовској полицији и тужилаштву, пренијели су приштински медији.

Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда", убијен је 16. јануара у атентату испред просторија његове партије у Северној Митровици.

Међутим, косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је раније да Еулекс и Унмик нису надлежни да одобре сарадњу Приштине и Београда на истражи о убиству Ивановића.

Харадинај је рекао да је за такву дозволу исљкучиво надлежна Приштина, а он налог за то није дао.

Нешто слично изјавио је и Тахири рекавши да Косово неће дозволити Србији да буде укључена у истрагу смрти Ивановића.

"Ни у ком случају нећемо никакво мијешање у истрази ниједне друге институције, сем оних Републике Косово. Ми ћемо примати информације из Србије које воде ка хапшењу, али не и њено мешање (у истрази). То ћемо радити само ми", казао је Тахири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана