Вучић: Свако ко мисли да су изјаве Изетбеговића неважне ријечи – гријеши

Агенције
Вучић: Свако ко мисли да су изјаве Изетбеговића неважне ријечи – гријеши

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да гријеши свако онај ко мисли да је изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића садржавала "неважне и успутне ријечи".

Вучић је поновио да је изјава Изетбеговића "веома сложена са далекосежним последицама". Он је одбацио наводе да је лично бурно реаговао на ту изјаву, као и наводе о кривици Србије за полемику која се повела око тога.


"Цео интервју садржи много значајних елемента - од односа бошњачког члана Председништва према Санџаку, до тога која су то средства којима ће се штитити територијали интегритет БиХ, дакле ратна војна средства, а са друге стране се изражава лична жеља да део територије Србије припада неком другом", навео је Вучић.

Он је новинарима у Бриселу рекао да је и даље за то да се та изјава анализира, те да званичници у Србији нису реаговали ни једном тешком ријечју.

Вучић је навео да постоји матрица у којој је потреба неких у Србији да увијек окриве српску страну, као што у дијелу међународне заједнице постоји матрица да се увијек све стране позивају на смиривање, јер неће да кажу ко је кривац.

"Не налазим да смо било шта криви, нити било чиме допринели", рекао је Вучић и додао да званичници Србије још нису реаговали на ове изјаве, већ да су само поновили оно што су чули у интервјуу.

"Нисте чули ни моју осуду, ни оцену, ни квалификацију", истакао је Вучић.

Он је рекао да Изетбеговић никада до сада пред српским званичницима није говорио о својој нади да ће Косово и Метохија бити признато, тврдњи да је требало да буде признато, нити је икада помињао унутрашње односе у Србији.

Вучић је истакао да не постоји "Дејтонски споразум за Србију", већ да се тај споразум тиче БиХ, те да Србија има одређена "права и гаранције" и из тог угла може да говори о БиХ, као и Хрватска - из угла гаранта спровођења Дејтонског споразума.

"А, на основу ког споразума ви говорите о Санџаку? На основу чега говорите о ратној опцији уколико неко крене у нарушавање вашег територијалног интегритета, а са лакоћом се говори о рушењу српског територијалог интегритета?", упитао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана