Vučić: Beograd će nastaviti pomagati Republiku Srpsku

Tanjug
Vučić: Beograd će nastaviti pomagati Republiku Srpsku

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vjeruje da je odnos Srbije prema Republici Srpskoj doprinio odluci EU da ne otvori poglavlja 23 i 24, te poručio da će Srbija i dalje njegovati posebne odnose sa Srpskom.

"Mi ćemo nastaviti da pomažemo Republiku Srpsku, to je naš posao, prirodna i zakonska obaveza", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.


Prema njegovim riječima, Srbija od toga neće odustati sviđalo se to nekome u EU ili ne sviđalo.

"Nekž oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj," naveo je Vučić i dodao da u propisima EU nije vidio da piše da Srbija mora da krši Dejtonski sporazum i svoje zakone da bi bila primljena u članstvo EU.

Vučić je najavio da u nedjelju putuje u Pariz na Samit lidera Zapadnog Balkana i EU i da očekuje da mu bude rečeno gdje je Srbija pogriješila, zašto nisu otvorena poglavlja. On je istakao da će iznijeti stav srpskih vlasti o tom pitanju.

"Srbija misli da nastavi svoj evropski put, ali želi i traži poštovanje za svoj narod i vladu. Ako nismo uradili nešto kako treba, kažite nam šta je to, ali nemojte da mislite da bilo ko ima pravo da nam zavrće uši bez razloga", kaže Vučić.

On je poručio da Srbija ne želi da učestvuje "u igrarijama iz komšiluka" gdje podižu ogradu, maltretiraju građane i djecu šest sati, tobož zbog migranata, iako tamo nikada nije bilo nijednog migranta.

Vučić Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas

Predsjednik vlade Aleksandar Vučić kaže da nije razumio cijelu hajku u vezi sa 11. julom i Srebrenicom, da u njoj nije ni učestvovao, niti joj doprinio, i poručio da će nastaviti sa odgovornom politikom i neće dozvoliti da Srbiju uvuku u svađe i sukobe u regionu.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Srbija poštovati druge narode, ali da nikome neće dozvoltiti da gazi Sribju i srpski narod.

"Srbija nije otirač nikada bila, pogotovo ne danas. Biće sve snažnija i jača, ekonomski, otvorenija prema svetu, komšijama i prijateljima i samo će prijateljstva da gradi", rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija nikome ne prijeti i da ne žleli da se svađa, ali da on zna kome Srbija smeta.

"Apsolutno niko od nas, ali je nekome trebalo da konstruiše priču kako bi nas uvukao u sukobe na Balkanu, upravo zbog naših uspeha", rekao je Vučić.

Srbija je prije dvije godine bila na ivici ambisa i mnogi su očekivali da će nastaviti da pada, rekao je Vučić i primjetio da je to pozadina pokušaja uvlačenja Srbije u blato svađa i sukoba.

Srbija će nastaviti sa svojom ozbiljnom, odgovornom politikom, koja podrazumijeva isključivanje svađa i horskih odgovora kojim se možda dobijaju poeni na domaćoj političkoj sceni, ali Srbiji ne donose ništa, rekao je Vučić.

Naglasio je da mnogima smeta u regionu i svetu odgovara stabilna, snažna i jaka Srbija, koja poslije 36 godina može da kupi helikoptere, koja leti za Njujork, jedina od 11 zemalja u regionu, Srbija u kojoj Kinezi otvaraju Železaru, koja ima otvoren put na evropsko i evroazijsko tržiste.

"Zato će mnogi da pokušaju da uvuku Srbiju u tu vrstu blata, jer im mi odgovaramo kao gubavi. Neće nas uvući u te stvari, mene lično mogu da vređaju koliko hoće, nijednu ružnu reč neću da kažem ni o jednom od njih, poštovaćemo druge narode, ali nikome nikada nećemo dozvoliti da gazi naš narod i Srbiju", poručio je Vučić.

Na pitanje da li ti pokušaji stižu iz regiona ili i svijeta, on je rekao da nema nikakve sumnje u to, da je uočljivo da su priče o varničenju i sukobima između dvije strane počele poslije par dana, a da on nije rekao ni jednu rečenicu osim one one da sa BiH želi najbolje odnose, ali da neće dozvoliti da Srbiju gaze.

Vučić je rekao da je Srbija, od prošlogodišnjih događaja u Srebrenici, upućivala samo poruke mira.

"U skladu sa arapskom poslovicom - kad vas neko gađa kamenjem, možete da pravite zidove ili mostove. MI smo kao vlada pravili mostove", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija poštovala poruku iz Srebrenice da ne dolaze u Potočare.

"Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet, položimo venac, mi nećemo doći", relkao je Vučić, naglasivsi da niko nikada nije rekao da misli da novcem može da oda poštovanje.

Podsjetio je da predstoji niz različitih godišnjica, poručivši da je ponosan što je predsjednik vlade zemlje koja poštuje i tuđe žrtve, ali umije i da otvoreno govori o zločinima koji su počinjeni nad Srbima.

Kaže da mnogi ne žele napredak Srbije jer ne mogu svi da gledaju u budućnost.

"Ne mogu da vam objasnim koliko se radujem Železari koja je preuzeta, razgovorima o Fijatu, u to gledam, a neko se raduje i kaže ej vi Srbi, zločinci i kriminalci, tako misle narednih 200 godina da nam ponavljaju. Dosta je sa tim. Oni koji su zločinci odgovaraju pred sudom, znam da se neki slobodno šetaju koji su kopali oči, ovde takvi ne šetaju slobodno ili ako ga znate pokažite nam ga", rekao je Vučić, podsjećajući i da još uvijek niko nije odgovarao za strašan zločin u Varivodama u akciji "Oluja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana