Вучић: Срби неће прихватити самопроглашено косово зарад чланства у ЕУ

Вучић: Срби неће прихватити самопроглашено косово зарад чланства у ЕУ 16.02.2018 22:50 | Срна

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Срби неће прихватити самопроглашену независност Косова и Метохије у замјену за чланство у ЕУ.

Вучић каже да се такав избор ставља пред Србију 10 година од једностраног проглашења независности јужне српске покрајине.

Он је истакао да се, од када је Косово прогласило независност 2008. године, од Србије и Срба очекује да то прихвати, постану велики и разумију да су све то изгубили.

"Али, оно што ја говорим свуда, а пре свега у Бриселу, јесте да Албанци сматрају Косово својом територијом, исто тако и Срби, што је у складу са нашим Уставом - да је Косово наша територија", рекао је Вучић за Ројтерс.

Он сматра да је потребан компромис за било какав договор, истичући да неће водити до рјешења ситуација у којој једна страна све добија, док друга нема ништа.

Вучић је указао да је рјешење могуће само ако су обје стране задовољне или бар дјелимично.

Упитан како тумачи изјаву њемачког министра спољних послова Зигмара Габријела да ће Србија постати чланица ЕУ само ако прихвати независност самопроглашеног Косова, Вучић каже да то није једина опција.

"Мислим да постоји више модела за Косово. Постоји много различитих модела које би једна или друга страна тешко прихватиле. Обе стране имају нешто што је тешко да прихвате и то су онда најбољи модели. Али за то је потребно још много разговора, много политичке добре воље и у Приштини, а не само у Београду, као и у Бриселу, да се дође до компромиса, уместо што би се само настављао притисак на Србију", рекао је Вучић.

Предсједник Србије каже да о евентуалном признању може да одлучи само народ који већински Косово и Метохију види као колијевку своје православне вјере.

"Српски народ је тај који ће одлучивати о признавању независности Косова, народ је увек тај који одлучује. Можда мислите да би то могло добити већинску подршку у Србији, али ја нисам тако сигуран", рекао је Вучић.

Он истиче да су сви правни принципи и закони погажени приликом проглашавања независности самопроглашеног Косова.

"Сада би они требало да одустану од тога, а ми да разумемо стварност и покажемо разумевање за односе у свету, као и на Косову и Метохији, да схватимо да Косово није цело наше, као што су нас учили, али да наравно и све није њихово као што покушавају да докажу", рекао је Вучић.

Он је указао да ће свако ко је реалан, озбиљан и разуман, трагати за компромисним рјешењима.

"Ако они одбију компромисна решења, то неће бити превелика трагедија, осим што ће то бити лоше вести за српску заједницу. Имаћемо тако замрзнути сукоб више деценија који ће у једном тренутку, за 20 или 30 година, нажалост, бити одмрзнут. Знате шта то значи", рекао је Вучић.

Он је објаснио да због тога толико инсистира на миру и стабилности, на преговорима и рјешењу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица