Vučić: Srbi i Hrvati će morati da budu saveznici

Srna
Vučić: Srbi i Hrvati će morati da budu saveznici

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati da budu saveznici i najavio svoju posjetu Zagrebu u novembru.

Vučić je rekao da vidi probleme u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, ali da ih ne razumije.


"Mislim da će Srbi i Hrvati u budućnosti sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živeti u prošlosti svojih neprijateljstava", rekao je Vučić za zagrebački "Večernji list".

On je ocijenio da je česta razmjena "otrovnih strelica" između Zagreba i Beograda vezana, uglavnom, za ustaštvo i četništvo ili status nacionalnih manjina, te da smatra da to neće skoro prestati, ali da vjeruje da će se situacija polako mijenjati i da će toga biti manje nego sada.

Kada je riječ o prijedlogu novog hrvatskog zakona o veteranima, Vučić je rekao da se zaboravlja da i Srbi mogu da donesu 500 zakona o Jasenovcu i drugim stratištima.

Navodeći da se u tom hrvatskom zakonu govori o velikosrpskoj agresiji, Vučić je naglasio da je iz Hrvatske protjerano 250.000 Srba sa svojih ognjišta i da su Srbi na tom prostoru imali više žrtava nego Hrvati.

"Postavlja se pitanje kuda to vodi. Ja samo molim naše hrvatske prijatelje da se pre nego što donesu zakon stave u naše cipele, kao što to mi radimo ovde. Ja nikada nisam tražio da dođem u Zagreb, a da neko mora da govori kakav je genocid počinjen u Jasenovcu ili da neko dođe u Beograd i da mora o tome da govori", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da Zagreb neće kočiti Beograd na evropskom putu i da ne može da zaustavi taj put. "Verujem da ćemo imati podršku Hrvatske na tom putu", rekao je Vučić.

On je rekao da poštuje hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar Kitarović i da je važno da se radi na konkretnim stvarima i pokazuje poštovanje jednih prema drugima, "jer je to lekovito".

Govoreći o napadu koji je doživio u Srebrenici, Vučić je rekao da nije pognuo glavu pod kamenicama, cipelama, bocama, već da je to učinio na spomen-obilježju, pred srebreničkim žrtvama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana