Вучић: Срби и Хрвати ће морати да буду савезници

Вучић: Срби и Хрвати ће морати да буду савезници 26.09.2017 09:48 | Срна

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Срби и Хрвати у будућности морати да буду савезници и најавио своју посјету Загребу у новембру.

Вучић је рекао да види проблеме у односима Хрватске и Србије, односно Хрвата и Срба, али да их не разумије.


"Мислим да ће Срби и Хрвати у будућности све више морати бити савезници, а све мање људи који ће живети у прошлости својих непријатељстава", рекао је Вучић за загребачки "Вечерњи лист".

Он је оцијенио да је честа размјена "отровних стрелица" између Загреба и Београда везана, углавном, за усташтво и четништво или статус националних мањина, те да сматра да то неће скоро престати, али да вјерује да ће се ситуација полако мијењати и да ће тога бити мање него сада.

Када је ријеч о приједлогу новог хрватског закона о ветеранима, Вучић је рекао да се заборавља да и Срби могу да донесу 500 закона о Јасеновцу и другим стратиштима.

Наводећи да се у том хрватском закону говори о великосрпској агресији, Вучић је нагласио да је из Хрватске протјерано 250.000 Срба са својих огњишта и да су Срби на том простору имали више жртава него Хрвати.

"Поставља се питање куда то води. Ја само молим наше хрватске пријатеље да се пре него што донесу закон ставе у наше ципеле, као што то ми радимо овде. Ја никада нисам тражио да дођем у Загреб, а да неко мора да говори какав је геноцид почињен у Јасеновцу или да неко дође у Београд и да мора о томе да говори", рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да Загреб неће кочити Београд на европском путу и да не може да заустави тај пут. "Верујем да ћемо имати подршку Хрватске на том путу", рекао је Вучић.

Он је рекао да поштује хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић и да је важно да се ради на конкретним стварима и показује поштовање једних према другима, "јер је то лековито".

Говорећи о нападу који је доживио у Сребреници, Вучић је рекао да није погнуо главу под каменицама, ципелама, боцама, већ да је то учинио на спомен-обиљежју, пред сребреничким жртвама.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица