Vučić: Smanjiti broj poslanika

Srna
Vučić: Smanjiti broj poslanika

Beograd - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u okviru političkih reformi biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Vučić je naveo da će političke reforme obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem.

On je naglasio da Skupština i Vlada moraju da postanu mjesta na kojima se neće štititi privilegovani, nego će poslanici i ministri da štite svoj narod.

Vučić je na svečanoj sjednici Vlade u Lazarevcu podsjetio na to da Češka, koja ima više od 10 miliona stanovnika, ima 50 narodnih poslanika manje nego Srbija, a da Belgija sa više od 10 miliona stanovnika ima 150 poslanika.

Premijer Srbije ocijenio da je Srbija na putu da postane uspješna zemlja i naveo da će znak da su aktuelne reforme uspjele biti ako sljedeće godine Srbija bude imala deficit manji od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Ako u 2016. bude ostvaren i rast od dva ili 2,5 odsto, Srbija će biti jedna od uspešnijih evropskih zemalja. Mi smo na dobrom putu da postanemo uspešna zemlja. Za takvu Srbiju smo se borili, a za bogatiju ćemo se tek boriti”, naveo je Vučić.

On je ocijenio da je Vlada Srbije pokazala na međunarodnom planu, i riječima i djelima, da je u stanju da obezbijedi poštovanje za Srbiju, a da je zauzela jasnu poziciju na evropskom putu uz poštovanje i očuvanja tradicionalno dobrih odnosa i sa Ruskom Federacijom.

“Srbija je zauzela svoju jasnu poziciju, iako su mnogi govorili da je njena pozicija neodrživa, a to je pozicija na evropskom putu, uz poštovanje, održanje i očuvanje tradicionalno prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom i u trenucima kada Rusija na mali broj saveznika u svetu može da računa. Na međunarodnom planu i rečima i delima pokazujemo da smo u stanju da obezbedimo poštovanje za Srbiju”, rekao je Vučić.

On kaže da Srbija nikada nije bila uvaženija i poštovanija i na Zapadu i u Evropi, na Istoku i u Kini, u arapskim zemljama, Izraelu, nego danas i istakao da je uz ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića imao više međunarodnih posjeta nego ijedna vlada u posljednjih 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana