Вучић: Само се гледа шта каже Додик, а не види шта чине други

Срна
Вучић: Само се гледа шта каже Додик, а не види шта чине други

Београд - Премијер Србије Александар Вучић је рекао да није праведно што се увијек гледа шта каже предсједник Републике Српске Милорад Додик, а не види шта чине други људи.

На питање шта би учинио ако би Додик одржао референдум о независности Републике Српске, Вучић је за бечки "Стандард" рекао да је то што су неки покушали ревизију пресуде против Србије важније од Додикових ставова.

Вучић је поновио да Србија у потпуности подржава интегритет БиХ, пренијели су београдски медији.

На питање да ли је реално постизање договора о јединственом балканском тржишту на самиту 12. јула у Трсту, имајући у виду противљење Црне Горе и самопроглашеног Косова, Вучић је рекао да Црна Гора мисли да је једина држава региона која ће ући у ЕУ прије других, али да то неће бити случај.

Он је истакао да би договор о царинској унији на Балкану омогућио тржиште од 20 милиона људи и привлачење два или три пута више инвеститора него досад, што је много важније за друге државе, него за Србију, која већ сада привлачи више инвестиција од осталих у региону.

"То питање неће бити остварено у Трсту, јер неки неће променити своју политику, али време и притисак ЕУ могу да помогну", додао је он.

Говорећи о дијалогу са Приштином, Вучић је рекао да је косовски парламент одлучио да обустави дијалог Београда и Приштине, те да сада Приштина жели да противно свом уставу створи "војску Косова".

"Желели су да нам незаконито одузму имовину на Косову, почели су да ометају људе који су желели да каче постере из Србије у близини Приштине, припремају нову судску инстанцу само за суђење Србима за стварне и наводне ратне злочине", рекао је Вучић.

Наводећи да је Београд, упркос томе, спреман да разговара са Приштином и да су од правних питања важнији аутопутеви и повезивање међу народима, Вучић је истакао да "мрзи велика правна рјешења, која ништа не рјешавају".

Када је ријеч о односима са Хрватском, Вучић је рекао да је Србија спремна да разговара о различитим питањима, али да то није једноставно.

"Они су дуже време водили кампању против Србије. Али морамо да се приближимо једни другима. Ту нема алтернативе", рекао је он, додајући да вјерује да је хрватски предсједник Колинда Грабар-Китаровић разборита особа, иако немају исте ставове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана