Vučić: Pratili su Đukanovića, zaplenjeni novac i uniforme

Agencije
Vučić: Pratili su Đukanovića, zaplenjeni novac i uniforme

Beograd - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su i u Beogradu uhapšena "neka lica" povezana sa događajima u Crnoj Gori i da su zaplijenjeni novac i uniforme.

On je poslije sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti istakao i da postoje nepobitni dokazi da su određena lica, koja nisu ona koja su uhapšena u Crnoj Gori, a koja su pratila put kretanja premijera Crne Gore Mila Đukanovića, na dnevnom nivou i obaviještavali druga lica koja su “trebala da postupe“.

Premijer Srbije je naveo i da su kod uhapšenih lica pronađeni novac, 125.000 evra i uniforme.

“Naši bezbednosni organi su došli do nepobitnih dokaza i materijalnih dokaza da su između ostalog i na teritoriji Republike Srbije pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore, a čak ni ta lica, koja nemaju veze sa državom Srbijom, a neka od tih lica su privedena u Beogradu i nalaze se pod našom kontrolom, a radila su zajedno sa ljudima, za koje mogu da kažem da u celom predmetu postoji element inostranosti. Postoje nepobitni dokazi da su određena lica, i to nisu radili ovi koji su uhapšeni, pratila put kretanja premijera Crne Gore na dnevnom nivou, u svakoj sekundi i obaveštavali druga lica koja su trebalo da postupe po tome. Pronađen je i novac, oko 125.000 evra, uniforme i druge stvari“, rekao je Vučić.

Premijer je govorio i o tome da su zabilježene značajne aktivnosti stranih obaviještajnih službi, kao i da dokumenti sa obradama Uprave kriminalističke policije završavaju u stranim rukama.

“Što se tiče Vlade Srbije, dok sam ja premijer Vlada će voditi politiku nezavisne Srbije. Ovo je zemlja građana Srbije, Srba i pripadnika svih drugih nacija. Tako ćemo svoju zemlju i da čuvamo“, rekao je Vučić.

Kako kaže, nadležni organi ustanovili su u Srbiji pojačano dejstvo sa većim brojem pripadnika različitih obaviještajnih agencija i sa istoka i sa zapada.

“Naši nadležni organi u skladu sa zakonom uspešno su evidentirali niz aktivnosti protiv interesa Srbije, kao i prekršioce tih dela. Uspeli smo da neka od tih lica našom aktivnošću neutrališemo i taj posao više neće moći da obavljaju na taj način“, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija će procesuirati one koji misle da je dozvoljeno da daju operativne podatke službenicima stranih ambasada.

“Ako znate nešto strašnije kažite šta je to. Oni ne zaslužuju da rade za Srbiju i njene organe. Sad prvo lepo da odgovaraju pa neka idu u te zemlje i pričaju šta god hoće“, ističe premijer.

Vučić je govoreći o hapšenju srpskih državljana u Crnoj Gori rekao da je Srbija četiri dana vodila akcije povodom toga, ali da je ćutala o tome.

“Ni za živu glavu neću da neko pomisli da u vladi sedi ko podržava kriminalne aktivnosti ili da postoji pretnja ubistvom nekom stranom zvaničniku. Postoje nepobitni i materijalni dokazi da pripremane različite nelegalne aktivnosti za teritoriju Crne Gore. Čak ni ta lica, koja nikakve veze sa Srbijom nemaju, a koja su u tome učestvovala, a neka su privedena u Beogradu, nalaze se pod našom kontrolom. Postoje dokaz da su određena lica koja su pratila putanju kretanja predsednika Vlade Crne Gore na dnevnom nivou u svakoj sekundi i obaveštavala druga lica koja je u skladu sa tim trebalo da postupe“, navodi premijer.

Kako kaže, o svemu tome upoznati su zvaničnici Crne Gore.

Vučić je potom rekao da “onaj ko misli da će Srbija na bilo koji način da učestvuje u nekom zločinu taj se grdno prevario“.

“Nisam mogao da pristanem da prećutim ovo, nisam mogao da prećutim davanje operativnih podataka stranim obaveštajnim agencijama. Nije mi važna cena koju ćemo da platimo. Ovo nijedna mala zemlja do sada nije uradila. Nijedna. Ovo mogu samo veliki. Ne kažem da smo mi veliki, ali možemo da budemo veliki po poštovanju zakona i ponašanju“, ističe premijer.

On navodi da je to što je smio da kaže, da država ima mnogo više podataka među kojima su direktna priznanja, fotografije i snimci o svemu o čemu je pričao.

“Da budem neko ko će učestvovati u ponovljenom slučaju Bagzi... Taj film nećete gledati“, kaže Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana