Vučić: Praljkov čin nije kukavički, ne bih se rugao

Vučić: Praljkov čin nije kukavički, ne bih se rugao 30.11.2017 15:25 | Tanjug

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se ni na koji način ne bi rugao činu haškog osuđenika Slobodana Praljka, koji je juče izvršio samubistvo u sudnici Haškog tribunala, te da su dvostruki aršini EU ono što vidi kao problem.

„Ja se tom činu ne bih rugao ni na koji način i ne bi ga nazivao kukavičkim, ali bih imao šta da poručim ljudima u Evrpskoj uniji povodom njihovih različitih aršina i reči izgovorenih o Srbiji i Hrvatskoj povodom poslednjih presuda“, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da će i danas govoriti o tome na sastanku sa predstavinicma 27 ili 28 zemalja EU.

„Pokušaću da im ukažem na to čemu je Srbija izložena, a kako se naprave slepi i gluvi, ponekad i glupi, kad su neki drugi u pitanju“, napomenuo je Vučić.

Osvrćući se na reakcije iz regiona na posljednju presudu liderima Herceg-Bosne, Vučić je rekao da mnogi drugi ne gledaju istim očima, kroz istu vizuru, kako su oni posmartali stvari.

„Državno rukovodstvo Srbije akcenat je stavilo na budućnost, ne bežeći od prošlosti i teških tema, ne bežeći od iskazivanja poštovanja prema žrtvama, naprotiv. To su bile naše ključne rečenice. Ali, po reakciji u drugim delovima našeg regiona vidite da niko budućnost nije ni pomenuo“, rekao je Vučić.

On je izrazio žaljenje što su se, kako je naveo, neki i juče bavili Srbijom i Srbima.

„Mi se nadamo da će ljudi razumeti da mi moramo da živimo zajedno i da gledamo u budućnost, a da li ćemo to umeti i uspeti to je već druga stvar“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije izjavio je danas da nije razumio izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića povodom presude za udruženi zločinački poduhvat u cilju stvaranja Herceg Bosne.

„Nisam shvatio šta je taj odgovor trebalo da znači“, rekao je Vučić novinarima.

Kada su Plenkovića pitali za „hibridne ratove“, on je, kaže Vučić, govorio o Srbiji.

„Nisam shvatio šta je Plenkovićev odgovor trebalo da znači“, istakao je srpski predsjednik.

On je konstatovao da postoji patološka opsesija dijela hrvatske javnosti Srbijom i srpskim narodom, što je, kaže pitanje za Hrvatsku.

„Zadovljan sam što mi umemo da gledamo u svoje dvorište, što umemo da donosimo ne samo racionalne, već i odgovorne odluke“, istakao je Vučić.

Nije, međutim, zadovoljan zbog različitih aršina, kad je riječ o zločinima nad Srbima i nad pripadnicima drugih naroda.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica