Vučić: Posjeta Tirani nije bila laka

Tanjug
Vučić: Posjeta Tirani nije bila laka

Beograd - Stavovi Srbije i Albanije o Kosovu veoma se razlikuju, ali neću dozvoliti da ta velika razlika uništi mogućnosti za prevazilaženje podjela iz prošlosti.

To je izjavio srpski premijer Aleksandar Vučić i poručio da Srbija ne razmišlja o priznavanju kosovske nezavisnosti, a o tome se, kazao je, priča samo u Tirani i u Prištini.

"Niko nije govorio o priznavanju. Niko nije razmatrao priznavanje kao pitanje. To nije bio ni dio pregovora u Briselu niti u Beogradu niti biilo gdje drugdje. Niko u Briselu to ne može da pomijeni. O tome se razgovara samo ovdje u Tirani i u Prištini. U Briselu to niko ne pominje", rekao je Vučić u intervju albanskoj Top čenel TV.

Srpski premijer je negirao da je uzdržanost premijera Edija Rame u izjavama o Kosovu u Tirani, za razliku od prije šest mjeseci u Beogradu, dio bilo kakvog "Ne, ne, nikako.

"On (Rama) je bio u situaciji da je mogao da kaže šta god hoće. Rekao je ono što je mislio, ja sam rekao ono što sam mislio. Bili smo iskreni. On je stajao na svojim pozicijama, ja sam zastupao svoje stavove, koncentrisali smo se na budućnost. Želimo da mislimo o budućnosti i to je to. To je bilo jako dobro", zkazao je Vučić.

Upitan koja je bila uloga njemačke kancelarke Angele Merkel u realizaciji susreta sa albanskim premijerom, Vučić je rekao da je riječ o ženi sa najvećim autoritetom u Evropi, ekonomski i politički.

"Ona je uradila ono što su svi prije nje željeli i nastaviće na isti način i u istom pravcu. Mi to poštujemo, ali mi smo ti koji treba da brinemo o sebi, mi treba da povećamo međusobnu saradnju, a ovaj samit je dobra mogućnost za to", uvjeren je Vučić.

Dodao je da posjeta Tirani nije bila laka i da, kao prvo, "nije bila dobro primljena u Srbiji".

Ipak, kazao je, nada se da je srpski narod shvatio istinsku potrebu za saradnjom i interakcijom između dvije zemlje.

"Smatram da će prije svega albanski narod visoko ocijeniti ovu posjetu. Ja jesam. Mislim da je bila korisna za obje strane, Albaniju i Srbiju. Treba da poboljšamo odnose i moramo da jačamo političku stabilnost na Zapadnom Balkanu", rekao je premijer i podsetio da su Srbija i Albanija vodeći faktori na Balkanu, posebno za uspostavljanje mira i stabilnosti.

Nije, kaže, mnogo vidio od Tirane, zahvalio je na dobrodošlici i izrazio uvjerenje da će ponovo doći.

Upitan da li ostaje pri stavu da je brat premijera Rame jedan od organizatora drona u Beogradu, Vučić je kazao da ne želi da se ponovo vraća na to pitanje.

"To je bio politički incident koji nije izazvala srpska strana. Dugo smo o tome pričali: Kakav bi bio cilj? Koji bi bio razlog da se na to ponovo vratimo? Ne mislim da je to potrebno. Nama kao narodu, kao zemlji to nije potrebno. To nam ne treba", naveo je premijer.

Na pitanje kakav je utisak o Albancima u Srbiji, Vučić je rekao da mišljenje koje imamo jedni o drugima nije baš najbolje.

"Zbog toga je ovaj sastanak jako značajan, jer nam je potrebno da jedni o drugima govorimo na najvišem nivou. Treba da poštujemo jedni druge, da budemo odgovorniji, prije svega Edi Rama, ja sam, kako bismo stvorili takvo okruženje, oslikali takvu sliku o obe zemlje, za Srbe u Albaniji, za Albance u Srbiji", istakao je Vučić.

"Ljudi treba da vide da smo bliži nego što mislimo i nadam se da će bolja saradnja promijeniti te strašne predrasude sa kojima smo se u prošlosti suočavali", ukazao je.

Na opasku da se stalno govori o projektima, ali da do sada još nijedan nije viđen, premijer kaže da je najvažnije očuvanje mira i stabilnosti, jer vz toga, kako kaže, ništa drugo se neće postići.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima i imaćemo konkretne projekte. Gospodin Rama i ja ćemo zajedno potpisati zahtjeve i zadatke koji nam dolaze od EU i siguran sam da ćemo dobiti podršku za konkretne infrastrukturne projekte", kazao je on.

Govoreći o ulaganjima Vučić kaže da je siguran da će naći mnogo srpskih investitora zainteresvanih za ulaganje u Albaniju, prije svega u turizam, ali i u druge oblasti.

"Mi smo jako zainteresovani za albansko tržište. Imamo kompaniju Neptun i mnogi drugi mogu da dođu i biće zaista zadovoljni. Zaista smo zainteresovani za saradnju po tom pitanju", podvukao je Vučić.

O položaju albanske manjine u Srbiji premijer je rekao da bi bio počastvovan ukoliko bi Albanija poštovala prava srpske manjine onoliko koliko Srbija poštuje Albance u Preševu i Bujanovcu.

Na pitanje da li je bila bolja večera sa albanskim premijerom u Beogradu ili u srijedu uveče u Tirani, srpski premijer je kratko rekao:

"Ovdje je bila bolja večera".

A na pitanje da li mu je nedostajao ministar Ivica Dačić i njegove pjesme, takođe kratko, premijer je kazao:

"Da! Mislim da je nedostajao našim kolegama".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana