Вучић: Одузели смо Србију разбојницима

Агенције
Вучић: Одузели смо Србију разбојницима

Београд - Премијер Србије Александар Вучић оцјенио је да је актуелна Влада од почетка мандата радила поштено и одговорно и да је морала да доноси тешке одлуке.

Вучић је рекао да су одлуке адекватне тешком времену у којем живимо.

На конференцији за новинаре у Влади Србије, Вучић је рекао да је Влада имала мноштво наслијеђених проблема, прије свега са поплавама за које је рекао да су највећа елементарна непогода у посљедњих 100 година од када се обављају мјерења.

"Тешко да би било ко могао да каже да је ова Влада крива за било шта у протеклих осам месеци, осим што је проводила мере које су неопходне а које нико други до сада није смео и желео да предузме", рекао је Вучић.

Вучић је додао да је Влада пред себе поставила тешке циљеве, које претходне нису жељеле да постављају, и рекао да је успјела да Србију одузме од разних "разбојника" и да је врати обичним грађанима.

Обећао сам Србији рад и ред, у свом експозеу, рекао је Вучић, додајући да је рекао да ће бити тешко. Он је додао да је поносан на рад Владе, и људи из ње, нарочито за време поплава.

За свој рад добили смо подршку свих свјетских институција, и западних, и од Руске Федерације, и од НР Кине, рекао је он, наводећи да је пресрећан што је био домаћин самиту са Кином, што се дуго још неће десити.

"Докле ћемо да чекамо, неки питају ... Чекали су и обећавали они кји су водили земљу пре нас - они су увели чекање као политичку категорију... Ми не чекамо... Ми се крећемо, радимо и јуримо ка циљу, и ми нисмо криви што тај циљ није близу... Критичарима поручујем да нема чекања, придружите нам се... Порука за све грађане је - стићи ћемо. Србија је на добром путу."

"Чуо сам и слушам сваког дана шта говоре грађани Србије, пољопривредници и просветари, ја их молим да виде ко је стварно крив... Ја сам одговоран за мере које смо донели... Донели смо мере које ће грађане ове земље учинити богатијим... Али сви морамо да радимо, нико неће бити богатији ако не ради... Ми смо из локалних самоуправа исплаћивали пензије и довели локалне самоуправе до банкротства... После ове владе то се неће десити, већ ће Србија видети сунце на хоризонту", рекао је Вучић.

Вучић се захвалио свим члановима Владе Србије и навео је да их чекају тешки задаци.

Он је рекао да је Србија добила позив за састанак са Приштином од Могеринијеве за 9. фебруар. То ће бити састанак са Тачијем и Мустафом, предвиђен да се одржи 9. фебруара у 16 сати, прецизирао је. Како је рекао, на први састанак ће ићи са министром спољних послова Ивицом Дачићем, а да ће се формат мијењати с обзиром на тему, па кад буде тема правосуђе, рекао је да ће са њим да иде министар правде и сл.

"Ако ме питате да ли сам срећан што тамо идем, уопште нисам срећан да видим ни Мустафу ни Тачија, али то је моја дужност", рекао је он.

Србију слиједеће године очекује отварање више поглавља, напредак ка европском путу, ми ћемо спроводити реформе, не због ЕУ, него због нашег народа, рекао је Вучић.

Ми ћемо подићи додатно углед Србије, кад у децембру слиједеће године буду долазили министри спољних послова бројних земаља, међу којима су Кери и Лавров, напоменуо је.

Велика обавеза за Србију у наредној години биће предсједавање ОЕБС-ом. Биће много тешких обавеза за Србију, али се ми не плашимо наших обавеза - ми се плашимо ситуације на терену, рекао је Вучић додајући да онај дан кад је рубља пала и динар је пао.

Премијер Вучић изјавио је да ће за Телеком бити понуђена значајно већа цијена, од оне која се очекивала.

Предсједник Покрајинске владе Војводине и лидер ДС Бојан Пајтић изјавио је да Владу Србије неће срушити странке, већ незадовољни грађани. Упитан да прокоментарише ову изјаву, Вучић је рекао да ју је више доживио као шалу, и поновио да су поједине демократе раније позивале на украјински сценарио, који он неће дозволити.

Вучић је рекао да дио опозиције још није изашао из 90-тих година, те да они постоје једино када причају о 90-тим годинама зато што немају друге аргументе.

"Они ни о чему другом не могу да говоре и ни у шта друго се не разумеју, па се и у расправи о буџету најмање причало о буџету, зато што они који је требало да причају о буџету нису могли о томе да причају јер нису имали аргументе", рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

А коментаришући расправу о буџету током које су се чули непримјерене ријечи од појединих посланика опозиције, премијер је примјетио да би све то сигурно било на насловним странама да је такве ствари изговорио неко из владајуће коалиције, а затим констатовао да је очигледно некима то не само дозвољено, већ је могуће да ће за то да буде крив неко други.

"Тако се испоставило за све то што смо ми стока, ђубрад, олош, извињавам се људима, те речи смо чули од појединих народних посланика, да је за то крив Игор Бечић, да ли има диплому или је кондуктер или није", навео је Вучић.

Додао је да не зна да ли је кондуктер иако мисли да је то једно поштено занимање, али да Бечић нити је изговорио "стоко једна" нити је изговорио "ђубре" нити је изговорио "олош", ништа од свега тога.

"Не знам како то дође до њега, а дође до њега зато што је некима све дозвољено, а некоме није дозвољено ништа", закључио је Вучић.

О реконструкцији: Бићете обавештени

Вучић није конкретно одговорио да ли ће и када бити реконструкције.

"27. априла у свом експозеу сам рекао да ће наравно бити реконструкција, да се нико не опушта, да би могли боље да раде", рекао је Вучић. Нигде нисам рекао ниједно име, а у појединим медијима се појавила лажна информација да ће бити смењени Сертић и Вујовић, рекао је он. Додао је да је задовољан радом та два министра и да до њихове смене неће доћи.

О реконструкцији ћете бити обавештени на време, рекао је Вучић.

Упитан о инциденту у Приштини, гдје је ухваћен Србин са неколико килограма експлозива, за који косовска полиција сумња да је био намијењен за напад на католичку цркву, Вучић је рекао да је истрага у току, и да постоје одређене сумње. Ипак, није саопштио никакве детаље.

О помоћи државе поплављенима

Премијер Вучић рекао је да је држава за 17.643 породице издвојила 4,22 милијарде динара на име материјалне помоћи због штете коју су претрпеле у мајским поплавама.

Од те суме 119 породица добило је новац за изградњу кућа, 173 куће су изграђене, а градња 45 биће завршена у јануару, рекао је Вучић.

Милијарда је, додао је, потрошена за насипе и друге објекте којима се Србија штити од будућих поплава и других елементарних непогода, док је Црвени крст дао помоћ од по 210 евра за 15.000 домаћинстава.

Подсјетивши да се влада са поплавама суочила неколико дана послије преузмињу власти, те да је то најтежа елементарна непогода у посљедњих 100 година, Вучић је примјетио да му се чини да су у 45 општина сви заборавили и то само три дана након изласка из ванредне ситуације да су се поплаве уопште десиле, због чега су били увјерени да се "ништа неће осетити ни на нашем буџету ни на проблемима са којима смо се суочавали".

"Задовољан сам што грађани после три дана, или један део њих, на то није више морао да мисли, али Влада је мислила на то све време и радила и урадила посао", навео је и додао да је у Обреновцу био 30 пута од поплава, у Крупњу осам пута, а укупно 46 пута обилазао је поплављена подручја.

"Ако узмете неколико премијера уназад, 46 пута нису напустили ни Београд а камоли само за време поплава", рекао је премијер и закључио:

"Погледајте како нам изгледају градилишта данас у Текији, веома озбиљно. Ту су касније стигле поплаве и ту ће нам до пролећа трајати радови. Нешто ћемо завршавати и у пролећним месецима."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана