Вучић: Одлука ФАТФ изванредна

Танјуг
Вучић: Одлука ФАТФ изванредна

Минск - Скидање Србије са сиве листе Међународне организације за борбу против прања новца (ФАТФ) је изванредна вијест, каже председник Србије Александар Вучић и наводи да српска економија убрзано напредује и да ће раст ове године бити 3,7 или 3,8 одсто што значи да ће бити повећања и плата у јавном скетору и пензија.

Вучић, који је у званичној посјети Минску, рекао је да је Србија емитовањем еврообвезнице на Лондонској берзи дошла до историјског минимума на коме може да се задужује што значи, истиче, да је у најбољој економској позицији у својој историји. 

То значи директне уштеде за грађане Србије, конкретно уштеду од 380 милиона евра на само једну милијарду евра задужења што је, оцјењује, фантастичан успех.

“Ишли смо са милијарду евра издавања обезница и пре тачно осам година, 2011. године, када су неки други владали Србијом добили смо десетогодишње обвезнице са каматном стопом 7,25 одсто. Данас смо добли каматну стопу 1,61 одсто, то је готово пет пута мање”, рекао је Вучић новинарима у Минску.

Објаснио је да то значи да финансијске инвеститоре нико не може да превари, јер они најбоље знају. 

“Они су, дајући нам овако ниску каматну стопу 1,61 одсто, узели у озбир и неке ризике око Косова, што значи да би она била још нижа. Да немамо проблем с КиМ била би 1,2 или 1,3 одсто. Неко би рекао, скоро џабе новац на међународном трижишту”, каже Вучић. 

Навео је и да то значи да ће Србија 2021. осим тога што ће вратити неки дио одмах у новцу, један дио кредита са каматном стопом 7,25 одсто замијенити и узети по каматној стопи 1,61 одсто.

“Израчунајте, за 10 година грађани Србије, то је 380 милиона евра директне уштеде за грађане на само једну милијарду задужења”, рекао је Вучић. 

Упоредио је то са домаћинством које је задужено и сваког мјесеца мора да плаћа 725 евра, али ће од сада уместо 725 евра, плаћати 161 евро. 

“То разуме сваки домаћин и човек у Србији. Реците да ли је то олакшање за сваку кућу, за сваку породицу у Србији? Нашој деци хоћемо да оставимо чисте рачуне”, каже председник. 

Навео је да задовољан због скидања Србије са сиве листе ФАТФ, те да немамо коначно више никакво опретерећење што се тиче финансија и економије. 

“Мислим да ћемо имати раст 3,7 или 3,8 раст ове године, прогноза ММФ-а је 3,5 одсто. Друга је ствар што ја од Косова не могу да се радујем ничему, али за ово се живи, за ово ћемо ући у уџбенике, ово су резултати тешких реформи”, поручио је Вучић.

Навео је и да ће прије краја године просјечна плата бити већа од 500 евра, да ће Србија ускоро достићи Црну Гору по висини примања. 

“Верујем да већ за годину и два или три месеца можемо да будемо апсолутно први у региону Западног Балкана и по висини плата и пензија, што никада није био случај”, рекао је Вучић и навео да три годне заредом имамо три пута више страних инвестиција него Хрватска и два пута више иневстиција него Бугарска, а оне су чланице ЕУ. 

По том питању је, каже, врло срећан и захвалан грађанима што су подражали тешке реформе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана