Вучић: Одлична сарадња Србије и Српске корисна свим грађанима

  Вучић: Одлична сарадња Србије и Српске корисна свим грађанима 05.12.2017 10:28 | Срна

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Србија гдје год може помоћи Републици Српској, са којом има одличну сарадњу, те изразио задовољство јер због тога корист имају грађани и Србије и Српске.

"Ми припадамо истом народу и да говоримо једни о другима било шта лоше - било би врло лоше за наш народ и у томе нећу да учествујем", каже Вучић, подсјетивши да постоји стереотип да је "/предсједник Републике Српске Милорад/ Додик крив за све, а Вучић му помаже".


Он је напоменуо и да јавно каже када год мисли да се интереси Србије разликују од интереса Републике Српске.

"Наше је да имамо најбоље односе са Републиком Српском", истакао је Вучић за Телевизију "Хепи", оцијенивши и да су "људи сити граница на Дрини, које је Милошевић постављао Караџићу, и неких других сукоба и ствари".

Одговарајући на питање да ли Додик својом политиком компликује ситуацију у Србији, Вучић је рекао да добро зна шта је интерес Србије, а да вјерује да и Додик размишља о интересима Републике Српске.

"Где год можемо да помогнемо, помоћи ћемо. Али у рушењу било чега на Балкану, где ми можемо да уђемо у проблем... рећи ћу - све што можемо да помогнемо, помоћи ћемо, али у томе не учествујемо", навео је Вучић.

На питање зашто је Додик у Београду када у Србију дође неки државник из свијета, Вучић је подсјетио да је Додик у Београду када се обиљежавају одређени важни догађаји, а да није ријеч о билатералним посјетама.

Он је напоменуо да је Додик био у Београду када и руски предсједник Владимир Путин у вријеме када је била велика парада и обиљежавање ослобођења Београда.

"На то је наравно позван и Милорад Додик. А зашто да не буде позван? Ваљда је нормално да буде позван, ваљда то треба да похвалите, ваљда треба да се поносимо добрим односима Србије и Српске", истакао је Вучић.

Када је ријеч о изјавама бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и Метохији, пријетњи ратом и ситуацију у Рашкој, Вучић је навео да је Изетбеговић изнио своја надања, што није наивно.

"Да сам ја Бакир, никада не бих причао о независном Косову. Он је говорио и о томе да уколико би Република Српска покушала да учини оно за шта се он већ нада да ће бити признато и прихваћено Косову, уколико би неко други то покушао противно његовим интересима, онда би он заратио", подсјетио је Вучић.

На константацију да је бивши лидер Бошњака Алија Изетбеговић "оставио БиХ у аманет" садашњем турском предсједнику Реџепу Ердогану и да лидери у региону увијек изаберу неку "велику" државу која им је заштитник, Вучић је упитао када је он рекао да оставља Србију у аманет неком странцу.

"Србија је остављена у аманет грађанима Србије, они су носиоци суверенитета у овој земљи", поручио је Вучић.

Не може се ћутати на Хрватски закон који Србе проглашава агресорима

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да се само Србија одговорно понашала поводом пресуда Хашког трибунала, наглашавајући да Србија не може ћутати на то што су Срби и Србија хрватским законом о ратним ветеранима проглашени агресорима.
"Ћутао сам више дана. Питао сам људе из ЕУ шта хоће и шта очекују од нас? Да ћутимо? То је немогуће. Немогуће је и да то прећутимо. Србија и Срби су убачени у закон као агресор, што не одговара истини", рекао је Вучић синоћ за ТВ "Хепи".

Вучић је подсјетио да се рат водио у АВНОЈ-евским границама Хрватске и да је ријеч о грађанима који су жељели да живе на територији бивше Југославије.

Он је истакао да се чини да се, поводом пресуда Хашког трибунала, само Србија одговорно понашала, много одговорније него неке чланице ЕУ, као на примјер Хрватска, јер званични Београд није ниједну пресуду хвалио или критиковао, поготово не неправоснажне пресуде.

"Србија није показивала различите аршине, нисмо показивали ни радост, ни тугу. Чини ми се да смо се одговорно понашали", нагласио је Вучић.

Вучић је подсјетио да је на дан неправоснажне пресуде генералу Ратку Младићу рекао да Србија поштује све туђе жртве.

"Сматрам да само ако поштујемо туђе жртве имамо право да говоримо и о српским жртвама. Нећу да ми говоре да смо исти са онима који неће да виде туђу жртву, 30.000 убијених Срба у БиХ", рекао је Вучић, који је подсјетио и да у Сарајеву данас живи мање од 2.000 Срба, док их је прије рата било више од 157.000.

Он је напоменуо да су бошњачки војни команданти Сефер Халиловић и Насер Орић ослобођени, иако је српско Тужилаштво за ратне злочине у Београду дало доказе о њиховом личном учешћу у злочинима, додајући да за вађење очију српском судији, које је извршио Орић, постоје три жива свједока која су то видјела.

Вучић је рекао да би Србија могла да доспије до пуноправног чланства у ЕУ већ 2023. или чак 2022. године, уколико ријеши односе са Приштином, али да он није претјерани оптимиста о питању рјешења "косовског чвора" јер у Приштини не постоји никаква воља за компромисом, али исто тако ни у великом дијелу српске јавности.

Он је рекао да без договора са Србијом нема столице за /самопроглашено/ Косово у УН, те да у оваквим условима политичке поларизације и постојања мултиполарног свијета не постоји никаква шанса да Косово добије столицу у УН, осим уз договор са Србијом.

Предсједник Србије је нагласио да у том договору Србија "мора да има нешто, а не да нема ништа и да буде понижена", те додао да о свом виђењу рјешења косовског питања не жели о томе да говори сада, већ ће то учинити у марту или априлу идуће године.

"А што се тиче оних који мисле да је довољно да притиснете Србију и да кажете - ви морате да прихватите све, зато што је интерес јужног крила НАТО-а... Ја вам кажем да ме баш брига чији је то интерес. То није интерес Србије", подвукао је Вучић.

Он је поновио да Србија иде ка ЕУ, али да жели најбоље могуће односе са Русијом, која је о питању Косова и Метохије имала коректан однос, односно став да ће пратити политику Србије.

Вучић је рекао да га не погађају напади на њега у неким медијима и на Западу и у Русији јер то показује да Србија има свој, чврст став и да нико не може да јој "лупа шамаре" или "лупа чрвге", те да је избор Србије да живи слободно и да, колико је то могуће у доба глобализације, независно и суверено доноси одлуке.

"Ходамо по танкој жици и наш маневарски простор за политику неутралности је веома сужен. Србија се налази на свом европском путу и чуваће своје традиционално пријатељство са Русијом. За нашу земљу важни су бољи односи са Америком, али и САД морају да имају разумевања за Србију", нагласио је Вучић.

Он је рекао да се нада да ће амерички предсједник Доналд Трамп посјетити Србију, али да ће прво бити реализован његов састанак са предсједником Француске Емануелом Макроном.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица