Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji

 Vučić: Od oktobra nova faza dijaloga o Kosovu i Metohiji 12.09.2017 23:37 | Srna

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zadovoljan što je na njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji veliki broj političkih i društvenih faktora iznosio svoje stavove, te najavio da se od oktobra kreće u novu fazu dijaloga.

Vučić je večeras u obraćanju građanima Srbije istakao da taj dijalog treba institucionalizovati, obaviti veoma široke konsultacije, te da su svi pozvani da učestuvju.


"Trebalo bi da se taj dijalog odvija na više nivoa, kroz koncentrične krugove, da bude odgovoran, sa jasnim ciljevima da uključi sve relevantne aktere. Do sad smo u politici govorili samo šta ne želimo i naš odgovor je bio da nećemo da priznamo nezavisnost. Gotovo našu politiku da nismo ni imali", rekao je Vučić.

On je zamolio Vladu Srbije da pomogne u ovom poslu da formalno organizuje sastanke sa predstavnicima javnosti, a da civilni sektor treba da organizuje rasprave u svojim okvirima.

"Smatram da je ovo istorijsko pitanje za nas, ključno za budućnost Srbije", rekao je Vučić.

On je rekao da, prema procjenama Beograda između 110.000 i 120.000 Srba živi na Kosovu, a južno od Ibra je jedan Srbin prema 30 ili 40 Albanaca.

"Prvi put da nemamo dramatičan pad broja Srba na Kosmetu. Najviše srpske dece se rađa na Kosovu i Metohiji, zbog muke koja je naterala naš narod", naveo je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan što posljednjih godina nije bilo nijednog poginulog u etničkim sukobima na Kosmetu, iako je bilo napada nožem. Vučić je ocijenio da Srbi živjeli nešto lakše na Kosmetu i da ih nije manje nego što je bilo prije tri ili četiri godine.

Vučić je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci pozvao cjelokupnu javnost, političke organizacije, Crkvu da se počne govoriti o Kosmetu, jer je to suština političke sadašnjosti i političke budućnosti.

"U zavisnosti od našeg odnosa prema Kosmetu imaćemo sigurniju ili manje sigurnu ne samo sadašnjost, nego i budućnost", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da podržava odluku "Srpske liste" da uđe u Vladu samoproglašenog Kosova, podsjetivši da na Kosmetu trenutno živi između šest i osam odsto Srba.

On kaže da su nakon izbora na Kosovu i Metohiji postojale tri opcije, od kojih je jedna da Srbi podrže novu vladu Aljbina Kurtija i njegovog Pokreta "Samoopredjeljenje", koji se otvoreno zalaže za ujedinjenje Kosova i Albanije u "veliku Albaniju".

Druga opcija je bila da "Srpska lista" ne podrži nikog, ali time se, kaže Vučić, ništa ne bi dobilo, jer Srbi ne mogu imati većinu sa šest ili osam odsto.

Vučić je dodao da je treća opcija bila da Srbi da podrže vladu Ramuša Haradinaja, koji za državu Srbiju ostaje optuženi ratni zločinac.

"Ništa o njemu ne mislimo dobro. Ima takvih lidera još na Kosovu. Srbi time nisu izgubili mogućnost da očuvaju mir i svoju decu. Zamislite da su doneli odluku da idu na nove izbore. A šta bi radili kada bi počeli da ih napadaju po kućama i da šalju jedinice Rosu?", zapitao je Vučić.

On kaže da Srbi ulaskom u kosovsku Vladu "prvi put, nakon donošenja odluke o nezavisnosti, imaju nešto u svojim rukama".

"Ako vratimo još 200.000 interno raseljeni lica i to je uspeh", rekao je predsjednik Srbije i podsjetio na izjave albanskih političara da "kosovska vlada" od sada zavisi od Beograda i Vučića.

On je pokazao spisak od šest strana etnički motivisanih napada na Srbe od 2014. godine do danas, navodeći da postoji i spisak od 70 strana o napadima od 2004. do 2012. godine.

"Ponosan sam na politiku koja čuva Srbe na Kosmetu. Da li će biti napada? Siguran sam da hoće, ali će ih biti manje nego što je bilo", istakao je Vučić.
 

Srpska nikada nije imala veću podršku Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republika Srpska nikada nije imala veću podršku Srbije nego danas i istakao da Srbija srpskom narodu u regionu može pomoći tek onda kada je ekonomski i politički snažna.
"Kada je to Republika Srpska imala veću podršku od Srbije nego danas? Pitajte predsednika i premijera, pitajte opoziciju tamo. Najveću ima danas", ističe Vučić i dodaje da Srpska ima podršku u moralnom, naučnom, kulturnom, obrazovnom i finansijskom smislu.

U obraćanju građanima, Vučić je zapitao šta je to ranije urađeno za srpski narod u Crnoj Gori, osim što se Beograd petljao u politiku uvijek, misleći da o nečemu može da odlučuje, a ne građani.

"Mi tek danas pravimo Srpsku kuću u Podgorici. Mi smo iz budžeta Srbije za to izdvojili više od tri miliona evra. Danas može da se govori o tome koliko smo dali i koliko ćemo da damo za obnovu našeg Sabornog hrama u Mostaru i za to šta ćemo da uradimo u Grahovu, Glamoču i Drvaru i drugim mestima", naveo je Vučić.

On je naglasio da se se to sve moglo uraditi tek kada je Srbija postala politički snažna i ekonomski dramatično jača.

"Našem narodu možemo da pomognemo tek kada imamo ekonomski snažnu Srbiju, tek kada imamo politički snažnu Srbiju. Ne dam da pomažemo našem narodu tako što ćemo tobože da se bijemo sa svima", rekao je Vučić.

On je rekao i da Srbija ima najteže nasljeđe od svih zemalja u okruženju, ali da opet ima najviše prijatelja.

"Analizirajte sa kim Hrvatska ima dobre odnose. Analizirajte njihove odnose sa BiH i sa drugima, pa ćete da vidite da Srbija ima najviše prijatelja i u susedstvu", istakao je Vučić.

On je naglasio da je njegova vlast počela da obilježava godišnjicu NATO agresije, podigla spomenik junaku Gavrilu Principu u Beogradu, te zajednički sa Republikom Srpskom obilježava značajne istorijske datume kao što je sjećanje na stradanje Srba u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Kada je riječ o susretu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, Vučić je izrazio nadu da će sa njim razgovarati tokom predstojećeg održavanja Generalne skupštine UN u Njujorku, kao i nadu da će prvi čovjek SAD posjetiti Srbiju.

"Imaću priliku da nekoliko minuta razgovaram i sa Trampom. Dobio sam poziv za njegov prijem, iskoristiću tih nekoliko minuta, svakako ću ga pozvati u Srbiju", rekao je Vučić.

On je naveo da bi do kraja ove ili početkom iduće godine trebalo da bude održan zvanični susret sa Trampom, te izrazio nadu da će Srbiju, nakon mnogo decenija od posjete Džeralda Forda, ponovo posjetiti jedan američki predsjednik.

Vučić je rekao da će se u Njujorku sresti sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, sa turskim predsjednikom Taipom Redžepom Erdoganom, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica