Вучић: Од Олује нису певали Боже правде... Сад пустили глас

Танјуг
Вучић: Од Олује нису певали Боже правде... Сад пустили глас

Београд - Предсједник Александар Вучић наводи да је у Загребу први пут вођен дијалог, а не монолог и да се поред разлика види много заједничког између Србије и Хрватске.

Не видим никакав рационалан разлог за сукобе у будућности, али нажалост, многи у Хрватској то нису разумјели, рекао је Вучић новинарима у Палати Србија и изразио задовољство зато што се у Загребу први пут водио дијалог, а не монолог.

Дијалог је био пристојан и са предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, која се поставила као прави предсједник свог народа и државе, рекао је Вучић и додао да је с кардиналом Бозанићем, који има велики значај и ужива изузетан углед у хрватском народу, водио изузетно добар разговор.

Према његовим ријечима, предсједница Хрватске ће имати прилику да, када за неколико мјесеци дође у Србију, види резултате њихових разговора.

Без обзира на то који град одабере, моћи ће да каже и покаже да је добијен Лекторат, обновљена кућа Бана Јелачића, да су културно-умјетничка друштва добила већа финансијска средства, као и да ће много тога бити учињено на унапређењу живот хрватских грађана у Србијии.

Упитан да прокоментарише извјештавање хрватских медија поводом његове посјете Загребу, која су ишла од напада до тога да је покорио Хрватску и побједио хрватске политичаре, Вучић је рекао да тамо није ишао да побједи или игра утакмицу већ да уради нешто за српски народ, али и да покаже спремност Србије да унапреди положај хрватских грађана у Србији.

"Било ми је важно да нешто урадимо за српски народ у Хрватској и покажемо да смо вољни да учинимо све што је потребно и што желе грађани хрватске националности у Србији", рекао је Вучић и додао да је ишао у Хрватску да би охрабрио Србе који тамо живе.

"Видели сте у Вргинмосту да је било 30 људи иза камере који нису хтели да се виде. Када сам био гост у једној српској породици, прво су навукли завесе", рекао је Вучић.

Предсједник је подсјетио да Србија са Мађарском има најбоље односе у савременој историји и да је томе допринело унапређивање односа са мађарском мањином.

Вучић је навео да је, иако није било лако трпети ударце са стране, он је желио да покаже да нема страх и да не жели да се додворава као неки прије њега.

"Лакше ми је било да ја примам ударце, да мене нападају него наш народ", рекао је Вучић, који је изразио задовољство што се у дворани "Лисински" чула химна "Боже правде" и што су Срби могли да виде и предсједницу Хрватске и њега.

"Никада се у Загребу и Хрватској од ‘Олује’ није чуло да онолико људи пева Боже правде. Први пут су смели да пусте глас", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је имао спремне одговоре за све, чак и један "ужасан" за оне из Београда попут Велимира Илића, Саше Јанковића и Алекандра Шапића, који су говорили да је издао земљу, али да је одлучио да ништа не говори, јер је предсједник, а због чега је сада срећан.

"Рекао сам себи, ваљда народ све види, пусти и прећути, а смислио сам најодвратнији могући одговор. Био сам срећан што сам то смислио, али сам схватио да сам председник Србије и да не треба да се такмичим у глупостима и увредама, већ у раду и мудрости", рекао је предсједник.

"Да ли мислите да не бих имао шта да одговорим господину Буљу када ми је добацивао, па променио боју? Рекао сам - 100 дана нећемо ништа да говоримо и одговарамо, да видимо да ли то може да се прими и у Хрватској, за шта мислим да је веома важно и значајно", рекао је Вучић.

Вучић је у шали додао да је већ чуо да су неки израчунали да тих 100 дана истиче 26. маја.

Можда ћу продужити тај рок, јер је то љековита одлука која може да послужи да се додатно умири стање, па ће неки морати поново да рачунају, рекао је Вучић.

Упитан ко су људи којима сметају добри односи Србије и Хрватске, Вучић је оцијенио да на свим странама има много људи којима добри односи сметају.

Предсједник је навео да је у Загребу схватио колико се различито гледа на прошлост, али да га је изненадило колико је драстична разлика у погледу на период од 1941. до 1945.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана