Вучић: Нисам оптимистичан, али сам спреман за компромис

Срна
Вучић: Нисам оптимистичан, али сам спреман за компромис

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да није оптимистичан да ће се доћи до коначног рјешења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке, поручивши да оне морају бити компромисне.

Вучић ће се данас у Београду састати са Томијем Есангом Ременгесом, предсједником Републике Палау, 13. земље која је повукла признање једнострано проглашене независности Косова.

Он каже да је тешко установити тачан број држава које су признале самопроглашено Косово јер су постојале различите манипулације.

“Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Хајмо да их полако решавамо. Резултат је да се боримо и покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била”, рекао је Вучић за РТС.

Према његовим ријечима, треба имати у виду и интересе Албанаца, али и интересе великих сила који су прилично супротстављени.

Уколико Палау данас и званично саопшти да повлачи призање, број земаља које признају самопроглашено Косово пашће на 98, што значи да Београду мало недостаје до циља - да број тих држава спусти испод половине укупног броја чланица УН, што је 96.

Према изјавама званичника Србије, прва држава која је повукла признање самопроглашеног Косова је Суринам, који је ту одлуку донио 27. октобра 2017. године.

Међу тим земљама су Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Гренада.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана