Вучић: Никада се више неће понављати агресије на нашу земљу

Срна
Вучић: Никада се више неће понављати агресије на нашу земљу

Грделица - Премијер Србије Александар Вучић данас је у Грделичкој клисури, поводом обиљежавања сјећања на 18 година од почетка НАТО бомбардовања, поручио да се никада више неће понављати агресије на Србију, на које она неће имати јасан, снажан и побједнички одговор.

Вучић је рекао да се данас навршава тачно 18 година од почетка једне од најбруталнијих агресија у модерној историји ратовања и историји људске цивилизације, ужасног похода највеће војне алијансе на територијално и по броју становника малу земљу, али по људима који је настањују - велику земљу.


Он је истакао да се данас осјећа поносним, јер нису успјели да Србију баце на кољена упркос свим злочинима, подсјетивши да то нису успјели ни они прије њих, који су жељели вазалну и поробљену Србију, која ће слијепо извршавати наређења споља и радити у корист неког другог, а не за своју добробит.

"Не, Србија је данас слободна, Србија слуша себе, Србија слуша свој народ, верује себи и полако, али сигурно постаје све јача и никада више неће страдати на начин како је то било 1999. године", истакао је Вучић.

Он је додао да су тих дана Србију и њен народ хтјели да униште и пониште, али да је, упркос свим губицима, народ сачувао понос и достојанство непокореног срца.

Према његовим ријечима, током три крвава мјесеца на Србију, која има 88.000 километара квадратних, испалили су више од 50.000 пројектила, замало по један пројектил по километру квадратном, око три килограма бомби по становнику.

"Скупа је то била сахрана коју су за нас припремали, скупа за њих, наравно скупа за нас. Материјална штета је, по многима, била већа него оне настале после Другог светског рата. Али, изгубили смо ми много више, нешто што се не враћа, изгубили смо животе, цивила, војника, 79 деце", рекао је Вучић.

Он је истакао да је на то Србија већ све рекла, јер је 24. марта 1999. године рођено 172 дјеце, те да је сваког дана до 10. јуна рађано отприлике толико, а на крају бомбардовања рођених "у том нестајању" било је укупно 14.391.

"Та деца данас постају пунолетна. И ми сви заједно са њима постајемо пунолетни. Цела Србија данас у дане жалости слави пунолетство свог поноса, достојанства и свог храброг срца. Слави што је поново видљива, устала и проходала и што од данас може само напред", рекао је Вучић.

Истичући да ће Србија бити још боља и способнија и да је сада дио свијета, чак и оног који је учествовао у њеном рушењу, Вучић је казао да је то избор Србије, да чува мир, да са свима сарађује, да односи са НАТО-ом буду пристојни.

"Али, нисмо и нећемо тражити да будемо део алијансе која је тако бесомучно разарала нашу земљу и убијала нашу децу, нити било које друге алијансе. Само хоћемо да будемо своји на своме, да имамо свој мир и нашу слободу", рекао је премијер Србије.

Окупљенима се обратио и преживјели машиновођа Бобан Костић из воза 393 који је погођен НАТО бомбама 12. априла 1999. године на прузи у Грделичкој клисури.

"Пре 18 година ми није било јасно шта смо ми били за НАТО пилоте, воз пун путника, цивила, ненаоружаних људи или највећа претња њиховој огромној сили, техници и војсци. Ни данас, после 18 година не могу да схватим да у наш воз пун путника, жена, деце, ненаоружаних људи, НАТО пилоти хладнокрвно упућују пројектиле", рекао је Костић.

Почаст жртвама бомбардовања одата је и низом других манифестација широм Србије.

НАТО авиони су 12. априла 1999. године на самом улазу у Грделичку клисуру, на југу Србије, ракетама погодили путнички воз 393 који се кретао од Ниша према Скопљу.

Према званичним подацима, у смрсканим и изгорјелим вагонима живот је изгубило 15 људи, а повријеђено је 50, међу којима је било дјеце, али је извјесно да је било више погинулих, јер остаци неких жртава никада нису пронађени.

Језиве слике из Грделичке клисуре обишле су цијели свијет, а команданти НАТО-а су квалификовали погибију невиних људи као колатералну штету, док је главнокомандујући НАТО снага генерал Весли Кларк цинично закључио да је воз ишао превише брзо, а да је бомба била превише близу циља да би могла да се откаже.

За овај злочин нико није одговарао.

У бомбардовању извршеном први пут у историји без одобрења Савјета безбједности УН, осим људских жртава, материјална штета процјењује се на више од 30 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана