Вучић: Никад бољи политички односи са Турском - унаприједити и економске

Срна
Вучић: Никад бољи политички односи са Турском - унаприједити и економске

Истанбул - Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да одлични политички одбоси Србије и Турске пружају велики потенцијал за даљи развој економских односа.

У говору на турско-српском Пословном форуму у Истанбулу, Вучић је напоменуо да турски медији говоре о никад бољим односима двије земље, онаквим какви су били у вријеме Кемала Ататурка и краља Александра.

“Не знам да ли смо дотле стигли, али највећи део који смо достигли смо достигли захваљујући труду, енергији и жељи председника Турске Ердогана да такве односе успоставимо”, рекао је Вучић.

Он је позвао турске инвеститоре да наставе са улагањима у Србију.

“Србија ће улагати велике напоре како бисмо наше економске односе унапредили и подигли на ниво који би могао да одговара још већим турским напорима и одличним политичким односима које смо успоставили. Захваљујући председнику Ердогану и турским инвеститорима у многим малим местима у Србији данас немамо проблема са незапослености као раније”, нагласио је Вучић.

Он је подсјетио да је српско-турска трговинска размјена у посљедњих десет мјесеци увећана чак девет пута.

“Поставили сте данас веома амбициозан задатак пред нама, а то значи да утростручимо нашу трговинску рамену. Сигуран сам да је то могуће, јер у Србији постоји посебно поштовање према Турској и председнику Ердогану. У нашу земљу сте добродошли, осећајте се као неко код своје куће”, поручио је Вучић.

Он је пренио молбу српских привредника предсједику Ердогану да им омогући да својим производима уђу у неке трговинске ланце, пренијели су београдски медији.

Предсједник Турске изразио је наду да ће састанак са Вучићем бити прилика за реализацију нове сарадње и нових пројеката.

“Србија је за нас пријатељска земља, која је кључна за мир и стабилност на Балкану. Постоји јака воља за унапређењем односа на сваком пољу. Ова посјета предсједника Вучића нашој земљи представаља најбољи доказ обостране жеље за даљим унапређењем сарадње, а сутрашњим састанком даћемо наш допринос”, рекао је Ердоган.

Он је нагласио да је прошле године трговинска сарадња са Србијом по први пут превазишла милијарду долара, да се нада да ће се повећати на двије милијарде и касније достићи и три милијарде долара.

“Да би остварили овај циљ сви морамо озбиљно радити. Србија са централном и стартешком позицијом на Балкану и повољном пословном климом посједује велике могућности за све инвеститоре”, сматра Ердоган.

Он је додао да постоји спремност у Србији да олакша долазак турских инвеститора.

Ердоган је оцијенио веома битним што је данас потписан споразум о сарадњи на изградњи ауто-пута у Србији.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас у Истанбулу током турско-српског бизнис форума Меморандум о сарадњи са турском грађевинском компанијом “Ташјапи”.

На основу овог меморандума, турска компанија треба да уради техничке и финансијске приједлоге неколико инфраструктурних пројеката у Србији.

Ријеч је о рехабилитација регионалних путева Нови Пазар-Тутин и Аљиновићи-Сјеница-Нови Пазар, као и градња обје дионице ауто-пута Београд-Сарајево које се налазе у Србији, од Кузмина до Сремске Раче, и од Пожеге до Котромана, односно границе са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана