Вучић: Није важно које је име убице, неће бити милости

Танјуг
Вучић: Није важно које је име убице, неће бити милости

Косовска Митровица - Боље да ја разговарам са Тачијем, или не знам ко са Харадинајем, а да ниједан метак не буде испаљен, изјавио је предсjедник Александар Вучић.

Осим тога, он је истакао да је највиши интерес Срба мир и да им је у овом тренутку то најпотребније.

"Мислим да је највиши интерес Срба мир... и опстанак и останак на вашим огњиштима и да имате будућност за своју децу", рекао је Вучић послије разговора са представницима политичких странака, грађанима и привредницима на Технолошком факултету.

Вучић је рекао и да ништа друго Србима на Косову и Метохији није потребније у овом тренутку.

На захтијев неких од окупљених да се Србима на сјеверу обезбједи оружје, Вучић је рекао да је таквих захтијева било и на састанку који је одржан иза затворених врата.

"Мој одговор је био да ће Србија да помогне у давању новца за вртиће, школе, здравствене установе...", рекао је Вучић и додао да не може да се сагласи са захтјевима за давањем оружја.

Додао је да је такве захтјеве чуо из групе окупљених испред зграде Технолошког факултета.

"Рекао сам и Милану Ивановићу да видимо шта још можемо да учинимо за КБЦ у Митровици”, рекао је Вучић.

Он је поручио да је договорено и да Србија ове и наредне године финаасира шест милиона евра за водовод који недостаје у Митровици, Звечану И Зубином Потоку.

"То је добра вест за три северне косовске општине, а разговарали смо и о другим пројектима, о примедбама које су имали васпитачи за то да се на њих не односи повећање плата, о путевима…", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је лично упутио позив на састанак свима, не само људима из власти, већ и из опозиције, свим одборницима без обзира на то којој странци припадају и захвалио што су се одазвали сви који на било који начин одлучују на сјеверу Косова.

"Видео сам када сам изашао на место где је убијен Ивановић, да ми је неколико људи добацило 'а шта ћемо да радимо ако крене неко преко моста'. Наш је посао да разговарамо. Рекао сам и овде да наша полтика мора бити политика мира. Није важно шта ће они за политичке прилике да користе, а видим шта раде њихове новине и политичари. То много више говори о њима, не о мама. Наше је да се понашамо одговорно и озбиљно, да наставимо да разговарамо. Са Тачијем сам разговарао пре пар дана. Сматрам да је важно да разговарам. Боље је да разговарамо и хиљаду пута него да се испали иједан метак било где", објаснио је Вучић.

"Ви, људи, немате другу кућу сем ове овде и не желимо да ово икада напустите. То је интерес државе Србије. Молим вас да не напустите ваше огњиште. Молим вас да нас пустите да не користимо никакво оружје, да пробамо да ствари решавамо политиком и разговором", нагласио је он.

Пренио је да су људи уплашени од упада с југа, али и да је било ријечи о проблемима унутар наше заједнице, за шта је додао да ће се за то наћи рјешење, те бити уведени посебни телефони.

"Просто сам сигуран да нико не помишља и неће му пасти напамет да склања Србе са својих огњишта. Ми ћемо водити политику да можемо да заштитимо Србе", проучио је Вучић.

Указао је да је надлежност над овом територијом ефективно на приштинским институцијама, и онима који су гарантовали њихову дјелотворност, додајући да ту прије свега говори о безбједносним снагама.

Подсјетио је да је међу припадницима безбједносних снага 1.400 српских од укупно 8.000 припадника, те да чекамо да се по том питању донесу другачији резултати.

Наш посао је био да данас разговарамо и о неким пројектима, а причали смо о новим стамбеним јединицама, Како да помогнемо даљи развој сјевера Косова. Неће доћи велики инвеститори док нису ријешена статусна питања. Можемо да рачунамо само на инвеститоре из централне Србије и зато ћемо да помажемо приватницима", најавио је он.

Вучић је, изразивши захвалност што су се позиву на састанак одазвали из свих политичких партија и привредних субјеката, који на било који начин овде одлучују, рекао да су разговори били у "атмосфери ужаса после стравичног злочина, убиства Ивановића".

Како каже, грађани су углавном били уплашени "упада са југа", и то су најчешће говорили, док су други говорили о проблемима унутар насе заједнице.

"Наћи ћемо решење и то смо се договорили, како и на који начин ћемо посебне телефоне да уведемо и шта можемо да урадимо у централној Србији, не улазећи у ингеренције КПС", рекао је Вучић.

Подсгетио је да је на Косову био и 1999. и 2004. и 2008. и 2013. године, када су га, како је рекао, грађани чекали да га "линчују" због Бриселског споразума.

"И тада сам вам говорио да ћемо се позивати на тај споразум и да је важно да испуњавамо наше норме, док Приштина није испунила једну која је имала - ЗСО. И данас сам овде, када није нимало лако, али није ми посао да ми буде лако. Није ми једноставно да вама одговарам на питања, али то је мој посао и то ћу да радим", рекао је Вучић.

"Надам се да ћу следећи пут доћи, а да ми не буде непријатно и тешко, већ да отворимо Сунчану доину или да урадимо нешто друго чиме ћемо сви да се поносимо", рекао је предсгедник.

Предсгедник Србије Александар Вучић је посгетио је и једну српску породицу у Грачаници, која слави Светог Јована.

Вучић је домаћину честитао славу, дгеци подгелио поклоне, а потом, на молбу домаћина, сгео у чело славског стола.

Предсгедник је породицу обишао заједно са Марком Дјурићем И Братиславом Гашићем.

Он је потом обишао манастир Грачаница, гдге му је домаћин, као и јутрос у Бањској, био владика Теодосије.

Разгледао је унутрашњост манастира, а показане су му и мошти Светог Стевана.

Вучић је на крају запалио три свзгеће.

Српски предсгедник из Грачанице се упутио у Лапље село, код Приштине, јужно од Ибра, гдге га је дочекао велики број грађана са цзгеле територије Косова и Метохије, укључујући енклаве..

Велико вам хвала што чувате огњишта и што чувате и браните српско име и презиме, рекао је Вучић Србима са цзгелог Косова и Метохије, који су, више хиљада њих, дошли у Лапље село како би се срели и разговарали са предсгедником Србије.

Вучић је гарђанима који су га дочекали испред сале у којој ће разговарати са њима реклао да им је захвалан што су дошли по кијамету, снзгегу, а он је, каже, дошао у тешким тренуцима послзге убиства Оливера Ивановића да им покаже да нису сами.

"Разгоивараћемо вечерас како можете да живите боље, у миру са комшијама Албанцима, да планирате бољу будућност за нашу децу", рекао је Вучић.

Честитао је свима који славе и рекао да је спреман да одговара на питања цијело вече.

Потом је ушао у салу, гдје је већ било више од стотину грађана, који су устали и поздравили га аплаузом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана