Vučić: Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji

Vučić: Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji 25.08.2018 22:37 | Tanjug

Alpbah - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se "igra na emocije", kao što se, ističe, činilo više od decenije i po.

On je, u nadahnutom govoru, reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao "igra na emocije".

„Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina", naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama , na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru „Političkih razgovora" na Evropskom forumu Alpbah.

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, protjerali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv menjanja ganica duž etničkih linija, Vučić je podsjetio da je on sin izbjeglice iz Bosne.

„Moj otac je slučajno rođen blizu Beogarda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Ckrvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučjano. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne", objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Ćerimagićeva porodica.

"Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove", kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već cijelom regionu.

Izrazio je uvjerenje da će se u tome uspijeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama.

Vučić je inače ranije danas, po dolasku u Alpbah, rekao da očekuje napade iz takozvanog civilnog sektora, jer se neki iz zapadnog svijeta kriju, odnosno ne žele da se direktno eksponiraju, već prepuštaju mladima da iznesu njihove stavove.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica