Вучић: Нећемо дозволити да неко унижава Србију и њене жртве

Срна
Вучић: Нећемо дозволити да неко унижава Србију и њене жртве

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија увијек поштовати туђе жртве, али да неће дозволити да неко унижава Србију и не поштује њене жртве.

"Жао ми је људи који своју славу покушавају да стекну на криминализацији и негацију страшних злочина над Србима, пре свега у Другом светском рату", рекао је Вучић, поводом промовисања на ХРТ-у ревизионистичке књиге о Јасеновцу и филма "Сто година србијанског терора у Хрватској 1918-2018".


Вучић је поводом графичког рјешења за филм на којем су он, политички лидер Срба у Хрватској Милорад Пуповац, али и краљ Александар Карађорђевић и Светозар Прибићевић, сврстани у промотере наводне континуиране политике терора Србије, рекао да је почаствован што је у друштву тих људи.

"Почаствован сам што сам у друштву Александра Карађорђевића, а верујем да ни Пуповцу не смета што га пореде са Прибићевићем", рекао је Вучић новинарима у сједишту СНС-а, гдје је обиљежена крсна слава те странке, Света Петка.

Вучић је истакао да је за Београд важно да не шаље такве поруке и поновио да Србија поштује све туђе жртве, и хрватске, и бошњачке и албанске, а да ће на такве поруке "увијек реаговати, али не виком и дреком, већ истином, чињеницама и на миран начин".

Поводом изјава бившег хрватског министра спољних послова Давора Штира, који је рекао да Хрватска мора да узме у обзир "нарастајућу снагу Србије" и поведе рачуна како Србија не би још више ојачала, Вучић је указао да "Србија јача и снажи због напретка економије".

"Србија је независна земља, сама доноси одлуке, оне се не доносе ни у некој амбасади, нити у било којем иностраном центру моћи. Није лако изградити позицију независне државе у 21. веку, посебно када је у питању држава са седам милиона становника, територијално невелика, и без значајних рудних богатстава", рекао је Вучић.

Предсједник Србије рекао је да је то што њега вријеђају ситница и истакао да ће на тенденцију и покушај да се умање српске жртве Србија одговорити из научног, културолошког и сваког другог угла.

"На нама је да градимо најближе односе са свима, али нећемо да дозволимо ниподаштавање српских жртава и унижавање Србије, а славићемо наше победе", поручио је Вучић.

Он је рекао да ће Грађани 9, 10. и 11. новембра имати прилику да виде моћнију Србију, и то 30-40 пута више, а догодине и 150 пута више, него што је била прије пет година по војној опреми и наоружању.

Поводом забране обиљежавања 100 година од ослобођења и уједињења Србије и Црне Горе у Пљевљима, Вучић је рекао да Србија поштује другачије ставове, а да, ако неко мисли другачије, неће га спречавати да тако мисли.

Напомињући да не зна да ли је информација о забрани обиљежавањ овог датума у Пљевљима потпуно тачна, Вучић је истакао да је у Србији готово немогуће да се тако нешто догоди.

"Ми гледамо да никога не увредимо и да се не мешамо у унутрашње ствари, али морам да признам да не разумем одлуку да ви забрањујете људима да мисле и да имају другачији поглед на прошлост од актуелне власти", рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана