Vučić: Ne znam kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom

Tanjug
Vučić: Ne znam kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom

Tjenđin - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu da je, kada neko govori o naoružanju drugih zemalja to miješanje u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država i da zato, kako je rekao, ne zna zašto je to uradio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Komentarišući izjavu Izetbegovića o Kosovu i Metohiji, kao i naoružanju koje Srbija kupuje, Vučić je zapitao kakve veze lider SDA ima sa tim.

Poručio je Izetbegoviću da ne treba Srbiju i neke druge u regionu da koristi za dobijanje političkih poena u predizborne svrhe.

"Može li neko da mi kaže kakve on veze ima sa KiM. Kada govorite o naroužavanju suverenih zemalja vi se direktno mešate u unutrašnje stvari nezavisnih i suverenih država. Ne razumem zašto to Izetbegović radi. Srbija nikome nije pretnja i nikada nikome nije zapretila nikada. Nijednom svojom izjavom nisam učinio ništa loše i želimo najbolje odnose sa Bošnjacima", reka je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Ne želi, rekao je, da im Srbija bude predmet u izbornoj kampanji. 

"Ostalo im je 15 dana do izbora i sada ko će da dobije neke poene ako izgovori nešto loše o meni, Srbiji, ili ne znam kome u okruženju", naveo je predsjednik Srbije.

Poručio je da od njega neće čuti težu riječ, ne zato što je uplašen i ne zato što ne bi mogao da dobije lake političke poene na unutrašnjoj sceni, već, kako ističe, što mora da razumije poziciju Srbije, da u Srbiji hoće i želie, ali imaju obavezu da se ponašaju najodgovornije.

"Mi ne smemo da budemo razlog za bilo kakav, čak i verbalni sukob. Zato nisam ništa rekao. Zato sam pitao kakve veze on ima sa KiM. Zašto se meša u direktne unutrašnje stvari jedne zemlje? Ja kada govorim o BiH, ne govorim o jedinstvenoj ili ovakvoj ili onakvoj, već o Dejtonskoj, poštovanju njenog teritorijalnog integriteta, kao i poštovanja teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu sa Dejtonom, u okvirima i granicama BiH", naglasio je on.

Istakao je i da je vrlo precizna politika Srbije usklađena sa ustavno pravnim aktima BiH i međunarodno pravnim sporazumom kakav je Dejtonski.

"Ono što neki drugi govore o Sandžaku, o Kosovu, o mnogim drugim stvarima govore suprotno Ustavu Srbije, međunarodnom pravnom poretku. Nije moje da im objašnjavam bilo šta o tome, već samo da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu", kazao je predsjednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana