Вучић: Не желим учествовати у било чему што би нас водило у ратове

Танјуг
Вучић: Не желим учествовати у било чему што би нас водило у ратове

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да не жели да учествује у било чему што би нас водило у ратове, али и да приједлог са којим ће изаћи пред грађане Србије у вези Косова сигурно неће бити "драги Албанци, препуштамо вам све".

"Ја ћу свакако изаћи са предлогом, пошто нисам био кукавица ни када смо спровели фискалне реформе, чиме се хвалимо и дичимо, а и други хвале. Имаћу храброст да кажем шта је предлог. Ако га не би имали, имали бисмо замрзнути конфликт", објаснио је он.

Вучић је, у емисији на Хаппy телевизији указао да се поставља питање хоће ли Срби због тога што су љути, што су доживјели неправду, што су само њих бомбардовали и извршили агресију, да себи одсјеку још једну руку у будућности.

"Од 1989. године у Војводини имамо негативни природни прираштај, од 1992. у централној Србији, бројеви су драматични за Србију, нестајемо као нација. То што економски растемо је недовољно брзо да можемо да се поредимо са Немачком и Француском. И даље ће бити за 5 или 10 година бољи живот у тим земљама, и када будемо чланица ЕУ много брже ће људи одлазити тамо, него сада", упозорио је он.

Рекао је да би смио да каже било шта, а да је друго шта би биле посљедице, те да он као предсједник размишља о посљедицама.

"Били би проказани као земља и народ, на рубу свих догађаја и била би вођена кампања у свим светским медијима против Србије, коју не би могли да зауставимо. Како у америчким медијима да водите кампању против Приштине, када су они спонзори њихове независности", упитао је Вучић додајући да против Срба хоће да воде кампању.

Указао је да када постави питање странцима о томе да су дали Албанцима независност без референдума, иако имају матичну државу, дакле, дали им додатно право на опредјељење без исказиваја воље на самоопредељење, што је стравичан преседан, они кажу да је то било тако тада.

Вучић је навео да је референдум одржан у Качанику 17 година прије проглашења једностране независнсоти без ваљаног формалног референдума.

"Сви међународни акти су погажени", подвукао је он.

Вучић је истакао да сада кажу да "не смемо да питамо за неку тероторију, јер ако то питамо кажу нам да отварамо Пандорину кутију и да то радимо због Републике Српске".

Он је истакао да се мора разумјети да нема љубави, принципа и било чега.

"Поштују нас данас нешто више што смо економски и политички снажнији. Зато смо данас поштованији, угледнији и уваженији. Не воле нас ни мање ни више, јер имају своје интересе, а ми наше", подвукао је Вучић.

Он је пренио да, када пита странце како да објасни свом народу да се Албанцима може дати 10. 000 квадратних километара, и то без икаквог објашњења, а да Срби немају право на то, "влада тишина и поглед у плафон и небо".

Поновио је да Србија данас економски напредује, стабилно и сигурно, да се чврсто држи и чува стабилност и мир на Западном Балкану.

Вучић је, у емисији "Ћрилица", рекао да ће урадити све да одбрамбена снага земље буде већа, и да је сада двотруко већа него прије две године.

Указао је да, што се региона тиче, суштина да ЕУ врши притисак на све земље и шаљу одређене поруке, а да мисли да се Србија понашала одговорније и по питању односа са Загребом и Сарајевом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана