Вучић: Морамо да живимо у интеракцији са свима у региону

Агенције
Вучић: Морамо да живимо у интеракцији са свима у региону

Београд - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да Србија води озбиљну и одговорну политику према цијелом региону и да мора да живи у интеракцији са свима.

"Имамо добре односе са БиХ и, наравно, са Републиком Српском. Ми волимо Републику Српску, поштујемо интегритет БиХ, желимо стабилност и никоме не желимо било какве проблеме", рекао је Вучић за Радио-телевизију Србије.

Он је истакао да су односи са Црном Гором веома добри "можда најбољи у савременој политичкој историји".

Вучић је навео да су његово виђење Гаврила Принципа и виђење црногорског премијера Мила Ђукановића који је Принципа назвао терористом потпуно различити, али да не сматра да то треба да руши регионалну стабилност.

"Ми нисмо сами и не можемо да живимо сами. Морамо да живимо у интеракцији са свима у региону. Имамо одличне односе, најбоље у историји са Мађарском, Румунијом, врло пристојне са Бугарском, предсједник грчке Владе је мој искрен пријатељ, са Македонијом имамо добре односе...", рекао је Вучић.

Људи који другачије мисле

Актуелна влада има историјску шансу да од Србије направи модерну земљу, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић који је задовољан радом својих сарадника, али очекује и да тај тим буде проширен људима који другачије мисле.

Као примјер је навео Соњу Лихт или Ивана Вејводу, рекавши да је ријеч о људима који могу да допринесу побољшању имиџа Србије.

"На пристојан начин са њима разговарам, мени није тешко да кажем да сам крив и да сам нешто погрешио, али се трудим да радом и марљивошћу и искреном посвећеношћу постигнем резултате", рекао је премијер коме је лична сатисфакција, како каже, одговорност, озбиљност и рад.

Њега лично, каже, не интересују празници и готово ништа друго осим резултата на крају.

Ипак, признао је да влада нема план о броју државних службеника и додао да је то једина њена слаба тачка.

Научити људе да раде 365 дана

Премијер Александар Вучић поручио је да плате и пензије у Србији више неће бити смањиване и апеловао на грађане да се стрпе још двије године јер ће тада моћи да виде прве позитивне резултате.

Тада ће грађани моћи да анализирају шта су донијеле мјере фискалне консолидације, рекао је Вучић гостујући на РТС-у.

"Видећете на шта ће Србија личити за пет година, а видећете и на шта ће личити земље које нису имале храбрости да истрпе политичке притиске и критике", рекао је Вучић.

Говорећи о страним инвестицијама, премијер је казао да никада неће одустати да инвеститорима нуди субвенције какве им нико неће понудити у земљама региона само да би инвестирали у Србију.

"Због субвенција има 100 хиљада људи посао", рекао је Вучић и додао да је неопходно јачање приватног сектора и да је неопходно људе научити да раде 365 дана.

Новац од приватизације ићи ће развојне пројекте

Премијер Александар Вучић сматра да је држава најчешће лош газда али да се без обзира на то модел "Ер Србије" показао најбољим до сада. Додаје да је увјерен како ће се за Телеком постићи значајно већа цијена него што је то био случај када је понуђен претходно на продају.

Вучић је гостујући на РТС рекао да је промјеном система пословања и увођењем реда "Ер Србија" постала најуспјешнија фирма јер је од губиташа постала профитабилна.

Како је рекао, расписује се тендер за приватизационог саветника за Телеком а цијена ће бити за 20, 30 одсто већа него што је то био случај када је раније износила Телеком у процес приватизације.

Он је додао да ће та цијена бити добијена због политичке и економске позиције Србије, због Србије као фактора стабилности у региону.

Премијер је додао да се рачуна да тај новац неће ићи у буџет и на буџетски дефицит већ на враћање неких раније узетих лоших кредита, а дио у инвестирање и да је циљ да се окрене тренд раста јавног дуга 2016. и 2017. године.

Вучић је рекао да све свјетске финансијске институције и званичници поздрављају мјере које је Србија предузела и предузима.

"Никога нигде ништа не лажемо, обећао сам народу тешке мере, здраву економију, марлијивост, борбу против тајкуна, криминалаца и да ће морати да се много ради", рекао је он.

Он је рекао и да би финансирање развојних пројеката примарном емисијом био велики ризик за Србију.

О значају подршке Њемачке, Француске, Италије

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да би волио да Њемачка, Француска и Италија буду Србији оно што је Њемачка била Хрватској за улазак у Европску унију, а покушаће да то буде и Велика Британија.

Србија се, додао је, налази на европском путу, али жели да задржи најбоље традиционалне односе са Русијом.

Љут је, казао је, на оне који призивају украјински сценарио у Србији јер то руши државу.

"Ми ћемо штитити интересе Србије и то је мој одговор свима њима", казао је премијер.

Продаја Железаре

Смедеревска Железара је кичма индустријске Србије, изјавио је премијер Србије Александар Вучић и подсјетио да је крај тендерске процедуре 5. или 6. јануара, кад ће бити извјеснија судбина те фабрике.

Вучић је за РТС рекао да Жележара кад ради доноси повећање БДП од 0,6 одсто, а индиректно и више од 1,2 одсто, као и да ће запослити не само 5.000 радника у кругу фабрике, већ и око 5.000 оних који раде за њих и са њима.

"То нам вреди много више него нешто што можемо да направимо и извеземо у пољопривреди", рекао је Вучић.

Додао је да је одржао 31 састанак у вези са продајом Железаре, да се "ближи крај те приче и да ће грађани видјети резултате", а да ће, након што Железара буде продата направити велико славље на које ће позвати грађане Смедерева и Србије.

"То је већи догађај у Србији него било који. Никад никаква славља не организујемо, не славим ни после победа на локалним изборима, али ако Железара буде успешно завршена, то ће бити веома важно за Србију", рекао је Вучић.

Говорећи о хемијском комплексу, Вучић је рекао да је о томе разговарао неколико пута са предсједником Русије Владимиром Путином, и да је близу рјешења.

Са Николићем пријатељ

Вучић је гостујући на РТС рекао да су његови односи с предсједником Томиславом Николићем добри, да разговарају о свим проблемима, да не морају увијек исто да мисле, а да никада нису исто ни мислили, али да су пријатељи и да га веома погађају кампање које се воде против њега (Николића) и његове породице.

На питање да ли може да га заштити од тих напада Вучић је запитао како то може да уради када је и његовог брата "изубијала полиција" а онда се "неки смију и кажу гдје му је лична карта".

"Нека нас ударају, ми смо ту да примамо ударце, наше је да бринемо о Србији", рекао је Вучић.

На питање о поверењу Ивици Дачићу Вучић је рекао да СНС има лагодну већину у парламенту, али и додао да док је Ивица Дачић у влади значи да ужива његово повјерење.

Шешеља требало да пусте и раније

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се није чуо са лидером радикала Војиславом Шешељом послије његовог пуштања из Хашког трибунала, мада не би имао проблем да то учини, и додао да не очекује да буде затражено његово хапшење.

Гостујући у емисији "Око" на Радио-телевизији Србије Вучић је рекао да се као предсједник Владе трудио да штити српске грађане у Хагу и да је Влада Србије дала све што је од ње тражено.

"Поштовали смо његову (Шешељеву) вољу и захтеве како да се односимо према ономе што је Хашки трубинал радио, јер је наше да пошутјемо наше грађане и за сваког грађанина тако радимо", рекао је Вучић.

На питање да ли очекује да из Хашког трибунала стигне захтјев за хапшење лидера радикала и његово враћање у Хаг, Вучић је рекао да не очекује такав сценарио.

"Не мислим да тако нешто може да се деси. Волео бих да видим да неко дође с таквим захтевом па да га питам шта сте то радили и да нам то објасни", рекао је Вучић.

На констатацију да Шешељ нема позитивно мишљење о предсједнику Републике Томиславу Николићу, док с друге стране Вучића хвали због марљивости, премијер је рекао да није чуо те критике на рачун Николића.

"Нисам чуо да је Тома Николић лењ. То је као кад бих ја рекао да је његово (Шешељево) образовање на нивоу Шутановца и Живковића. Извините, није. Мислим све веома лоше о његовој политици данас, то је политика прошлости, али не могу да будем лажов и да не кажем да је бар десет пута образованији од оних који нам соле памет сваки дан и који нас вређају", истакао је Вучић.

На питање да ли је неувођење санкција Русији разлог да Шешељ из Хашког трибунала буде пуштен у Србију, Вучић је рекао да не жели да се бави тим питањем и да би на то требало да одговоре они који су га пустили, као и на питање зашто га нису пустили раније.

"Ако је било разлога за пуштање, требало је раније да га пусте", закључио је Вучић.

За спорт рјешење приватизација

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је једино решење за српски спорт приватизација, али да он нема снаге да се бори са тим.

"Немам снаге да се борим с тим. Признајем пораз, мислим да је једино решење за српски спорт приватизација", рекао је Вучић за РТС.

Он је навео да има заинтересованих за фудбалске клубове Црвена звезда и Партизан, а да су за Партизан били заинтересовани врхунски њемачки клубови.

"Немоћан сам то да решим, јер сам потпуно сам по том питању. Нико не сме да им каже ништа, јер се сви плаше шта ће неко да им каже на следећој утакмици", рекао је Вучић.

Говорећи о Црвеној звезди, премијер је рекао да је руководство клуба изашло с предлогом да 51 одсто остане навијачима, а да се 49 одсто прода некоме ко ће да уложи 50 милиона евра.

"На то сам се само насмејао. На то бих могао да одговорим питањем које би било неучтиво и зато нећу то да учиним", рекао је он.

Вучић је поновио и да држава једнако помаже и Партизан и Црвену звезду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана