Вучић, Могерини: Све из Бриселског споразума што прије спровести

Срна
Вучић, Могерини: Све из Бриселског споразума што прије спровести

Београд - Високи представник за спољну политику и безбједност ЕУ Федерика Могерини изјавила је да сви елементи Бриселског споразума морају што прије да се спроведу, укључујући оснивање заједнице српских општина /ЗСО/, али и споразум о енергетици између Београда и Приштине.

"Имамо нову фазу у дијалогу усмјерену ка постизању правно обавезујућег споразума и крајње је вријеме да се сви договори у потпуности примјене. То је кредибилна основа за рад у новој фази", рекла је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду.

Она је истакла да је потребно урадити "још посла укључујући оснивање ЗСО, али и споразума о енергији".

"Дијалог није само размјена мишљења, већ компликован понекад чак и технички поступак који захтијева много рада и гарантујем да ће наш тим наставити да вриједно ради на реализацији Бриселског споразуам и увјеравам да може да дође до завршетка како очекујемо", рекла је Могеринијева.

Говорећи о извјештају Европске комисије о напретку земаља западног Балкана ка чланству у ЕУ, Могеринијева је истакла да је перспектива ка ЕУ за регион "веома вјеродостојна и опипљива, а посебно за Србију и Црну Гору".

"Преговори са Србијом напредују добро. Отворено је 12 од 35 поглавља и добри су изгледи да се отворе нова у току бугарског предсједавања Унијом. Заиста сам импресионирана енергијом, посвећеношћу, амбицијама и вољом свуда у региону и у Београду да се настави са реформама ка чланству у ЕУ", рекла је Могеринијева.

Она је истакла да је Извјештај о напретку јасно утврдио да преговори са Србијом напредују у добром правцу и изразила увјерење "не само у посвећеност предсједника /Александра Вучића/, него и саме Владе да постигну напредак и у областима које га до сада нису имале".

"Лично сам убијеђена да је процес проширења на западни Балкан, поклон који ми сами у ЕУ треба себи да дамо", рекла је Могеринијева.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су он и Могеринијева анализирали извјештај о напретку, који је "претежно позитиван" и у коме је препозната посвећеност Србије приступним преговорима и чланству у ЕУ.

"Разговарали смо и о поглављима у којима је постигнут мањи напредак, или, по мишљењу Европске комисије, није постигнут. Нисмо се у свему сагласили, али смо се сагласили да се посебно посветимо оном делу који се тиче владавине права", рекао је Вучић.

Он је навео да је са Могеринијевом разговарао и о регионалној стабилности и о Косову и Метохији и захвалио јој на посвећеном раду, када је ријеч о покушајима да се ријеше проблеми са Приштином.

"То је најважније питање, због којег сам веома забринут, али уверен сам и надам се, уз подршку госпође Могерини и многих других, све потешкоће опасности и препреке можемо да избегнемо", рекао је Вучић.

Он је поручио да људи у Србији "умеју да цене рад оних који се боре за једнаке стандарде, који би се примењивали према Србији и свима осталима, што није увек био случај, и што је разлог због чега госпођа Могерини има поштовање у Србији".

Говорећи о бриселском споразуму, Вучић је посебно нагласио да је Србија испунила све његове обавезе, те да споразум о енергетици, није договорен у том споразуму и стога се не може третирати као неиспуњена обавеза Београда.

Он је пренио новинарима да је Могеринијевој данас рекао како је, с друге стране, "сигуран да Албанци неће испунити обавезе из Бриселског споразума и да им то никада није била намера".

"Споразум о енергетици није договорен бриселским споразумом, већ је речено да ће се о томе разговарати. Све остале обавезе укључујући и учешће на изборима спровели смо два пута у дело, као и стварање регионалне полиције на северу, правосудни систем. Све што је српска страна требало да спроведе, од прве до последење тачке - српска страна је спровела", рекао је Вучић.

Наводећи да с друге стране ЗСО "није ни дирнут, већ пет година након потписивања споразума", Вучић је поручио да ће српска страна наставити да разговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана