Vučić: Kompromis sa Prištinom ne može značiti kapitulaciju Srbije

Srna
Vučić: Kompromis sa Prištinom ne može značiti kapitulaciju Srbije

Minhen - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Minhenu da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom i poručio da kompromisno rješenje ne može značiti kapitulaciju Srbije.

Vučić je rekao na panel diskusiji "Bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad" u okviru Minhenskog bezbjednosnog foruma, da je pitanje odnosa Beograda i Prištine veoma složeno i da je dijalog u pat poziciji.

On je objasnio da je pitanje Kosova mnogo složenije od odnosa Sjeverne Makedonije i Grčke, pošto je prethodno moderator panela, njemački diplomata Volfgang Išinger, naveo da su premijeri te dvije zemlje govorili o uspjehu koji su postigli Prespanskim sporazumom, prenio je RTS.

"Kada govorimo o odnosu Beograda i Prištine, govorimo o sudbinama ljudi, teritorijama o mnogim raznim pitanjima koja bi trebalo dotaći", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da nema rata i da su postignuti mir i stabilnost, nešto što ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo.

Vučić je naveo da je to postignuto kroz proces dijaloga i da se uvijek plašio da bi mogao da se odledi zamrznuti konflikt.

On je podsjetio da je Srbija ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma i da nije uradila ništa unilateralno što bi moglo da izazove probleme drugoj strani ili bilo kakvu nestabilnost.

"Međutim, iako je Beograd ispunio sve svoje obaveze, koje se odnose i na izbore na Kosovu i Metohiji, `Telekom` i pravosuđe, Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština", napomenuo je Vučić.

On kaže da je Beograd molio Prištinu da odustane od pokušaja članstva u međunarodnim organizacijama i da se vrate dijalogu jer će "omanuti", ali da je Priština pokušala da uđe u Interpol i Unesko.

Zatim je, kaže Vučić, Priština uvela anticivilizacijske takse protiv Srbije i protiv svih pravila Cefta koje nisu ukinute uprnos međunarodnom pritisku ukučujući i pritisak EU i SAD.

Podsjećajući da Srbija nije uvela recipročne mjere, Vučić je rekao da je Priština usvojila novu platformu za dijalog i da se u tom dokumentu kaže da Kosovo treba da štiti svoj teritorijalni integritet, a da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova uz formiranje novog tribunala za Srbe.

On je pitao zašto je onda Beograd dio dijaloga kada prištinske vlasti odlučuju da hoće da dobiju sve, a da Srbija ne dobije ništa.

"Mislite li da će zaista tako moći", upitao je predsjednik Srbije.

On je ocijenio da je mir najvažnije pitanje za Srbe koji se ne plaše ekonomske budućnosti, jer je smanjen dug i opada nezaposlenost, a sve to može da bude ugroženo zbog odnosa sa Prištinom.

"Učinićemo sve da nađemo kompromisno rešenje i to ne može i neće biti kapitulacija sa naše strane. Ako žele pravi dijalog, mi smo na raspolaganju", rekao je Vučić.

Predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je da je važno pronaći "kreativno rješenje i krenuti naprijed kako bi se jednom zauvijek uspostavio mir", dodajući da "dogovor mora da uključi obostrano priznanje i članstvo Kosova u UN".

Tači je naveo da se u Briselskom sporazumu kaže da neće biti prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a da je Beograd, uprkos tome, "radio na sprečavanju toga", što je izazvalo reakciju Kosova sa uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije.

Replicirajući Tačiju, Vučić je rekao da ta stavka ne postoji u Briselskom sprorazumu i da je bila predviđena, ali da je na njegovo insistiranje izbačena i da to nije dogovoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana