Вучић: Компромис са Приштином не може значити капитулацију Србије

Срна
Вучић: Компромис са Приштином не може значити капитулацију Србије

Минхен - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену да је Београд спреман на дијалог са Приштином и поручио да компромисно рјешење не може значити капитулацију Србије.

Вучић је рекао на панел дискусији "Безбједност у Југоисточној Европи: два корака напријед, један корак назад" у оквиру Минхенског безбједносног форума, да је питање односа Београда и Приштине веома сложено и да је дијалог у пат позицији.

Он је објаснио да је питање Косова много сложеније од односа Сјеверне Македоније и Грчке, пошто је претходно модератор панела, њемачки дипломата Волфганг Ишингер, навео да су премијери те двије земље говорили о успјеху који су постигли Преспанским споразумом, пренио је РТС.

"Када говоримо о односу Београда и Приштине, говоримо о судбинама људи, територијама о многим разним питањима која би требало дотаћи", рекао је Вучић.

Он је додао да је важно да нема рата и да су постигнути мир и стабилност, нешто што не би требало узети здраво за готово.

Вучић је навео да је то постигнуто кроз процес дијалога и да се увијек плашио да би могао да се одледи замрзнути конфликт.

Он је подсјетио да је Србија испунила све своје обавезе из Бриселског споразума и да није урадила ништа унилатерално што би могло да изазове проблеме другој страни или било какву нестабилност.

"Међутим, иако је Београд испунио све своје обавезе, које се односе и на изборе на Косову и Метохији, `Телеком` и правосуђе, Приштина није испунила једину своју обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина", напоменуо је Вучић.

Он каже да је Београд молио Приштину да одустане од покушаја чланства у међународним организацијама и да се врате дијалогу јер ће "оманути", али да је Приштина покушала да уђе у Интерпол и Унеско.

Затим је, каже Вучић, Приштина увела антицивилизацијске таксе против Србије и против свих правила Цефта које нису укинуте упрнос међународном притиску укучујући и притисак ЕУ и САД.

Подсјећајући да Србија није увела реципрочне мјере, Вучић је рекао да је Приштина усвојила нову платформу за дијалог и да се у том документу каже да Косово треба да штити свој територијални интегритет, а да Србија треба да призна независност Косова уз формирање новог трибунала за Србе.

Он је питао зашто је онда Београд дио дијалога када приштинске власти одлучују да хоће да добију све, а да Србија не добије ништа.

"Мислите ли да ће заиста тако моћи", упитао је предсједник Србије.

Он је оцијенио да је мир најважније питање за Србе који се не плаше економске будућности, јер је смањен дуг и опада незапосленост, а све то може да буде угрожено због односа са Приштином.

"Учинићемо све да нађемо компромисно решење и то не може и неће бити капитулација са наше стране. Ако желе прави дијалог, ми смо на располагању", рекао је Вучић.

Предсједник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је да је важно пронаћи "креативно рјешење и кренути напријед како би се једном заувијек успоставио мир", додајући да "договор мора да укључи обострано признање и чланство Косова у УН".

Тачи је навео да се у Бриселском споразуму каже да неће бити препрека за чланство Косова у међународним организацијама, а да је Београд, упркос томе, "радио на спречавању тога", што је изазвало реакцију Косова са увођењем такси на робу из централне Србије.

Реплицирајући Тачију, Вучић је рекао да та ставка не постоји у Бриселском спроразуму и да је била предвиђена, али да је на његово инсистирање избачена и да то није договорено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана