Вучић: Кина је за грађане Србије искрени пријатељ

Агенције
Вучић: Кина је за грађане Србије искрени пријатељ

Београд - Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас на почетку билатералног сусрета са кинеским премијером Ли Кећијангом да грађани Србије доживљавају Кину као искреног пријатеља и да Кина може да рачуна на Србију.

"Кина може да рачуна на Србију као на поузданог и одговорног пријатеља, какав је Кина увек била Србији", поручио је Вучић.

Вучић је изразио задовољство због тога што може да угости једног од најмоћнијих лидера свијета.

"Ми смо једна мала земља, по својој величини, али не и по људима, који је настањују, и који осећају Кину као искреног пријатеља", рекао је Вучић.

Како је нагласио, Србија подржава политику једне Кине.

"Тој политици смо доследни и нећемо је мењати", истакао је српски премијер.

Према његовим ријечима, Србија сматра да постоји велики простор за унапређење билатералне сарадње.

"Имамо политички веома добре односе, очекујемо да унапредимо економске односе, да размена буде неупоредиво већа и да ојачамо развој инстраструкре, као И да заинтересујемо и привучемо што већи број кинеских привредника који би дфошли да инвестирају у Србију јер одавде послује тржиште од готово милијарду људи са којима имамо слободну трговинску размену", рекао је Вучић.

То би, како је истакао, била идеална прилика за кинеске привреднике да улаже у Србију и да зараде што је могуће више.

Како је рекао, ради се о тржишту цијеле ЕУ, Русије, Белорусије, Казахстана и Турске.

"Све сто у региону можете да замислите, ми са њима имамо слободну размену", рекао је Вучић.

Указавши да су на састанку сви министри у влади, Вучић је рекао да је тиме Влада Србије жељела да покаже кинеској делегацији колико је посјета значајна и колико Србија поштује Кину.

Премијер Кине Ли Кећијанг оцијенио је да је пријатељство двије земље све чвршће и да Пекинг инсистира на продубљивању узајамно корисне економске сарадње.

Ли је честитао Србији на успјешној организацији Трећег самита Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Он је указао да су протеклих година остварени запажени резултати у реализацији бројних пројеката.

Такође је подвукао да се двије земље политички подржавају по питању кључних интереса, додајући да Кина поштује пут развоја који је земља изабрала.

Констатујући разлику у величини и броју становништва двије државе Ли је подвукао да је принцип спољне политике Кине да сваку земљу уважава и третира као једнаку, јер свака земља има своју спецфичну предност и културу, приступ којим жели да допринесе заједничком развоју људске цивилизације.

Ли је навео да је први пут у Сбрији, и подсјетио да је један кинески премијер последњи пут званично посјетио Београд прије 28 година.

Ли је нагласио да између двије земље постоји традиционално пријатељство, нарочито последњих неколико година, засновано на међусобном поштовању и уважавању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана