Vučić: Istorijska poseta, ključna za dalji razvoj odnosa

Tanjug
Vučić: Istorijska poseta, ključna za dalji razvoj odnosa

Beograd - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je danasnju posjetu japanskog premijera istorijskom, prekretnicom i posjetom od ključnog značaja za unapređenje bilateralnih odnosa, te naveo da je japanskom premijeru Šinzo Abeu prenio da se nada unapređenju odnosa, posebno ekonomskih.

"Velika je čast i zadovoljstvo da u Beogradu i Srbiji pozdravimo gospodina Šinzu Abea, premijera vlade prijateljskog Japana i zvaničnika tako visokog ranga, koji je kao prvi posetio Srbiju nakon 31 godine", rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao zajedno s japanskim premijerom.

Razgovori su bili otvoreni, konstruktivni i prijateljski, naveo je Vucić te dodao da je japanskom premijeru poručio da privrednici njegove zemlje neće nigde naći povoljnije uslove za ulagajne nego u Srbiji.

"Razgovarali smo o svim ključnim političkim pitanjima, pre svega na globalnoj sceni, ali još više o pitanjima naših međusobnih odnosa, gde očekujemo unapređenje pre svega na ekonomskom planu", rekao je Vučić.

Predsjednik je rekao da je Abeu ponovio stavove Srbije, koje je iznio i u UN, a koji se odnose na potrebu neugrožavanja Japana nukleranim oružjem i izrazio uvjerenje Srbije da će se svi sporovi u tom smislu mirno rješavati u skladu s međunarodnim propisima.

Uz zahvalnost Japanu za svu pomoć u vrijeme elementarnih nepogoda, posebno za vrijeme katastrofalnih poplava 2014, Vučić je ponovio poziv japasnkim investitorima da u većem broju dođu i ulože u Srbiju.

Predsjednik Vučić rekao je danas premijeru Japana Šinzo Abeu da je Srbija u 20 vijeku pretrpjela ogromne žrtve, da je imala mnoge ratove, ali da se nada da u 21.vijeku neće imati nijedan rat, i da će svojim radom i napretkom smanjiti veliku razliku u ekonomskom razvoju koju ima prema Japanu.

Vučić je, nakon sastanka sa japanskim premijerom, ukazao da je trgovinska razmjena Srbije i Japana mala, te da je japanski gost konstatovao da to otvara velke mogućnosti i prostore u budućnosti za napredak.

"Ipak naša saradnja u poslednje vreme značjano je napredovala, što se vidi i po angažovanju japanskih firmi na preradi smeća u Vinči, zatim u Obrenovcu na odsumporavanju u TENT-u, te i otvaranje fabrike Jazaki u Sapcu, kao i najavi novih investicija u Srbiju".

Prenio je da je razgovarao sa predstavnicima 16 značajnih japanskih kompanija, kojima je uputio poziv da investiraju u Srbiju.

"Smatram da je Srbija najbolje mesto za investiranje u ovom delu Evrope. U Srbiji mogu da naprave najveći profit, a naš motiv je da dalje smanjujemo nezaposlenost i učimo o poslovnoj etici od Japanaca", kazao je Vučić.

Zahvalio se istovremeno i srpskim privrednicima, koji su, kako je kazao, danas dobro predstavljali svoje kompanije, te izrazio uvjerenje da će svojim vrhunskim proizvodima, kako poljoprivredi, tako IT sektoru, uspjeti da pronađu svoje mjesto na veoma teškom, ozbiljnom i zahtjevnom japanskom tržištu.

Vučić je kazao da je sa Abeom razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu, te da je dobio podršku za očuvanje stabilnosti i regionalnog mira kao suštinske stvari za napredovanje ekonomija.

Osvrnuo se na kraju i na svojevremenu izjavu japanskog ambasadora srpskom kolegi, a on je prenio tadašnjem predsjedniku srpske vlade Nikoli Pašiću - da Srbija treba da se uzda u sebe najviše.

"Mi se uzdamo u sebe, ali i u naše prijatelje“, poručio je Vučić i istakao da očekuje još veći dolazak japanskih turista i privrednika.

On je podvukao da će Japan u Srbiji imati iskrenog prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana