Вучић: Историјска посета, кључна за даљи развој односа

Танјуг
Вучић: Историјска посета, кључна за даљи развој односа

Београд - Предсједник Србије Александар Вучић назвао је данасњу посјету јапанског премијера историјском, прекретницом и посјетом од кључног значаја за унапређење билатералних односа, те навео да је јапанском премијеру Шинзо Абеу пренио да се нада унапређењу односа, посебно економских.

"Велика је част и задовољство да у Београду и Србији поздравимо господина Шинзу Абеа, премијера владе пријатељског Јапана и званичника тако високог ранга, који је као први посетио Србију након 31 године", рекао је Вучић на прес конференцији коју је држао заједно с јапанским премијером.

Разговори су били отворени, конструктивни и пријатељски, навео је Вуцић те додао да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагајне него у Србији.

"Разговарали смо о свим кључним политичким питањима, пре свега на глобалној сцени, али још више о питањима наших међусобних односа, где очекујемо унапређење пре свега на економском плану", рекао је Вучић.

Предсједник је рекао да је Абеу поновио ставове Србије, које је изнио и у УН, а који се односе на потребу неугрожавања Јапана нуклераним оружјем и изразио увјерење Србије да ће се сви спорови у том смислу мирно рјешавати у складу с међународним прописима.

Уз захвалност Јапану за сву помоћ у вријеме елементарних непогода, посебно за вријеме катастрофалних поплава 2014, Вучић је поновио позив јапаснким инвеститорима да у већем броју дођу и уложе у Србију.

Предсједник Вучић рекао је данас премијеру Јапана Шинзо Абеу да је Србија у 20 вијеку претрпјела огромне жртве, да је имала многе ратове, али да се нада да у 21.вијеку неће имати ниједан рат, и да ће својим радом и напретком смањити велику разлику у економском развоју коју има према Јапану.

Вучић је, након састанка са јапанским премијером, указао да је трговинска размјена Србије и Јапана мала, те да је јапански гост констатовао да то отвара велке могућности и просторе у будућности за напредак.

"Ипак наша сарадња у последње време значјано је напредовала, што се види и по ангажовању јапанских фирми на преради смећа у Винчи, затим у Обреновцу на одсумпоравању у ТЕНТ-у, те и отварање фабрике Јазаки у Сапцу, као и најави нових инвестиција у Србију".

Пренио је да је разговарао са представницима 16 значајних јапанских компанија, којима је упутио позив да инвестирају у Србију.

"Сматрам да је Србија најбоље место за инвестирање у овом делу Европе. У Србији могу да направе највећи профит, а наш мотив је да даље смањујемо незапосленост и учимо о пословној етици од Јапанаца", казао је Вучић.

Захвалио се истовремено и српским привредницима, који су, како је казао, данас добро представљали своје компаније, те изразио увјерење да ће својим врхунским производима, како пољопривреди, тако ИТ сектору, успјети да пронађу своје мјесто на веома тешком, озбиљном и захтјевном јапанском тржишту.

Вучић је казао да је са Абеом разговарао и о ситуацији на Западном Балкану, те да је добио подршку за очување стабилности и регионалног мира као суштинске ствари за напредовање економија.

Осврнуо се на крају и на својевремену изјаву јапанског амбасадора српском колеги, а он је пренио тадашњем предсједнику српске владе Николи Пашићу - да Србија треба да се узда у себе највише.

"Ми се уздамо у себе, али и у наше пријатеље“, поручио је Вучић и истакао да очекује још већи долазак јапанских туриста и привредника.

Он је подвукао да ће Јапан у Србији имати искреног пријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана