Вучић: Имам страхове у вези са БиХ

Агенције
Вучић: Имам страхове у вези са БиХ

Беград - Србија ће увек урадити све што је у њеној моћи да очува стабилност у регији, рекао је премијер Србије Александар Вучић другог дана Београдског безбједоноског форума, додавши да постоји бојазан када је у питању Босна и Херцеговина.

’’Имам неке страхове у вези са Босном, али Србија ће увек урадити све што је у њеној моћи да очува стабилност у читавом региону. Ми подржавамо територијални интегритет БиХ, као што сам то већ неколико хиљада пута рекао и надам се да ћемо сви бити од велике помоћи како би се решила та ситуација на најбољи и најправилнији начин“, рекао је Вучић, преноси Аваз.

Премијер Србије такође је рекао да ће, осим регионалне стабилности, грађанима ове земље бољи живот омогућити и наставак Србије на путу еуроинтеграција те унутрашње реформе на којима сви морају да раде.

Када су у питању европске интеграције, Вучић је истакао да Србија наставља свој европски пут и то не због тога што има неку врсту идолатријског односа према ЕУ, него зато што је то најбоље за Србију и за њене грађане.

Он је истакао да када прича о регионалној стабилности не мисли само на питање мира у регији, него и на економску стабилност и стабилне политичке везе те је навео да ће се први пут послије 68 година у Београду срести премијери Србије и Албаније, крајем октобра.

’’Без те регионалне стабилности, без политичке стабилности, у Србији нећемо моћи да градимо другачију и бољу економију него што је данас“, рекао је Вучић у изјави новинарима након одржане уводне ријечи.

Наводећи да очекује и да се нада да Србија може да буде прва новопримљена земља у чланству ЕУ, Вучић је рекао: „За тако нешто мораћемо много да радимо, мораћемо много тога да направимо, много тешких ствари да предузмемо, али сам уверен и то је друга ствар, да Србија када буде део ЕУ захваљујући нашим реформама, нашој озбиљности и одговорности неће бити ни близу најсиромашније земље.“

Упитан да прокоментарише једну од тема Форума, тј. тренутну политичку подјелу свијета на исток-запад, Вучић је рекао да Србија има своју позицију.

’’Србија мисли да је ово најбоља политика, ми смо на путу ка ЕУ, желимо и имамо добре односе са Руском Федерацијом и такву политику ћемо да гајимо и негујемо. То је наш однос, наш став, Србија од тога има и имаће користи у будућност’’, рекао је Вучић.

’’Мислим да ћемо имати веома озбиљну и одговорну и конструктивну улогу, коју ће поштовати и исток и запад, што је веома важно. Ми смо неко у кога могу да имају поверења и једни и други јер ја немам две приче, ја пред вама што кажем за санкције Русији и евроинтеграције, кажем и у Москви и у Бриселу“, закључио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана