Вучић: Хрватска нота Србији, као да Њемачка пише Јеврејима

Срна
Вучић: Хрватска нота Србији, као да Њемачка пише Јеврејима

Истанбул - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да би волио да види текст протестне ноте коју је Хрватска упутила Србији због изложбе "Јасеновац, право на незаборав" у УН у Њујорку и да се пита да ли је то могуће, будући да су историјске чињенице у вези са тим логором сасвим јасне.

"То је као када би неко ко би писао протестну ноту Јеврејима што су обележавали дан Холокауста, а да та нота стиже из Немачке", рекао је Вучић за ТВ "Пинк".


Он је додао да разумије што са Хрватском не могу да се сагласе око онога што се дешавало прије 27 година, али да не може да разумије што не може да се сагласи око онога што се дешавало прије 72-73 године.

"Посебно јер ми се чини да су ту историјске чињенице сасвим јасне", рекао је Вучић.

Он је истакао да нема начина да се Срби натјерају да забораве да постоји страдање свога народа, страшни геноцид и језиви злочини почињене на простору Босанске крајине, Херцеговине, али и Лике, Баније и Кордуна, који је контролисала некадашња НДХ.

"То је стварно немогуће, јер би злочин био заборавити, али и не подсећати у будућности на страшне злочине који су се догодили - баш да се никада не би поновили и да се никад не понове ниједном другом народу", истакао је Вучић.

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је ноту Амбасади Србије у Загребу, којом изражава "дубоко незадовољство" због изјава министра спољних послова Србије Ивице Дачића у сједишту УН у Њујорку приликом отварања изложбе "Јасеновац – право на незаборав".

У ноти се наводи да су "изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе". /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана